Jedan prsten da vlada svima: Zahuktava se utrka oko novog pametnog nosivog uređaja

Nakon što je Samsung zagolicao maštu najavom Galaxy Ringa u siječnju, sad ga je i službeno pokazao u Barceloni. Ali on nije jedini koji radi na pametnom prstenu.

Martina Čizmić | 28.02.2024. / 11:19

Samsung Galaxy Ring (Foto: Samsung)

 Nakon što smo dobili pametne telefone, a onda i one s fleksibilnim ekranom, pametne satove i narukvice, čini se kako je sljedeći korak u mobilnoj industriji fokusiran na prste. Točnije, na prstene.

Iako koncept pametnog prstena nije ništa novo i američka kompanija Oura godinama proizvodi pametan prsten koji koriste brojni sportaši, ali i obični ljudi za praćenje svojih vitalnih funkcija, čini se kako će se u utrku uključiti još tvrtki.

Samsung je na MWC u Barceloni pokazao svoj Galaxy Ring, koji je najavljen u siječnju na njihovom Galaxy Unpacked događaju. Iako se radilo o prototipu, dali su nam uvid u to što očekivati. Tako Galaxy Ring dolazi u 9 veličina, s različitim kapacitetom baterija i u tri boje (zlatna, srebrna i crna). Bit će prepun senzora koji će pratiti fizičko stanje korisnika, a hoće li imati i kakve dodatne opcije, za sad nije poznato, kao ni kad bi se mogao naći u prodaji i po kojoj cijeni. Iz Samsunga ističu da još razvijaju prototip, pa bismo, u najboljoj verziji, prsten mogli vidjeti u prodaji kasnije ove godine. 

Šuška se i kako Apple radi na svom pametnom prstenu, ali kako iz te tvrtke poslovično nisu previše razgovorljivi, teško je reći hoće li i kad zaživjeti.

No, još je jedna tvrtka najavila razvoj prstena. Honorov CEO George Zhao, u razgovoru za CNBC u Barceloni, otkrio je kako ta tvrtka već radi na vlastitom pametnom prstenu. Zhao nije dao puno detalja o samom prstenu, samo potvrdio kako će pratiti zdravlje korisnika i za analizu podataka koristiti aplikaciju s umjetnom inteligencijom, kako bi mogao prilagoditi tempo treninga trenutnim potrebama korisnika. Kad bi se Honorov pametni prsten mogao službeno predstaviti, za sad nije poznato.

Čini se kako je rečenica iz poznatog romana "Gospodar prstenova" o "jednom prstenu da vlada svima" postao moto tvrtki koje proizvode mobilne uređaje. Tko će od njih izbaciti najbolji proizvod i osvojiti tržište, tek ćemo vidjeti. 

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti