Jesu li korisnici rekli "ne" visokim cijenama? Apple smanjuje proizvodnju svih modela iPhonea

Apple je ove godine predstavio tri nova modela iPhonea, a iako su svi iz kompanije, kao i tržišni analitičari, očekivali veliku potražnju za ovim uređajima, čini se da nisu zadovoljni s dosadašnjom prodajom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.11.2018. / 08:08

iPhone Xs i iPhone Xs Max (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ovo je trebao biti još jedan rekordan i povijesni kvartal za Apple u kojem su analitičari očekivali veliku potražnju za novim modelima iPhonea. Još i prije predstavljanja iPhonea XS, XS Max i XR govorilo se da su ovi telefoni korak naprijed prema tržišnoj vrijednosti od dva bilijuna dolara, no ako pogledamo na tržišnu vrijednost kompanije nakon jučerašnjeg zatvaranja burzi, vidjet ćemo da je ona pala na "samo" 880 milijardi dolara.

Razlog pada cijene dionica su informacije koje su se jučer proširile internetom o padu potražnje za svim modelima Appleovih telefona, zbog čega su u kompaniji odlučili smanjiti proizvodnju. Nedavno smo pisali o smanjenju proizvodnje za najjeftiniji ovogodišnji model iPhone XR, no čini se da su u Appleu precijenili potražnju za sva tri nova modela svojih telefona.

Razlog pada (očekivane) potražnje za ovim telefonima nije poznat, no možemo pretpostaviti što bi mogao biti jedan od razloga – cijena. Nakon što je Apple prošle godine podigao ljestvicu osnove cijene iPhonea na 1000 dolara, ove su godine dodatno podigli na 1100 dolara, koliko košta osnovni model iPhonea Max.

Upravo zbog visoke cijene iPhonea XS i XS Max analitičari su govorili da će model XR koji u slobodnoj prodaji u SAD-u košta 749 dolara biti najpopularniji među korisnicima, no prema novom izvještaju The Wall Street Journala, Cook i ekipa planirali su proizvodnju 70 milijuna komada ovih telefona u razdoblju između rujna i veljače sljedeće godine, no tu su brojku smanjili za čak oko trećine.

Osim na dionice Applea, ove su se informacije odrazile i na dobavljače komponenta za iPhone koji, zbog smanjenja narudžbi, najavljuju manje prihode za ovo razdoblje.

Iako će Apple u aktualnom kvartalu ostvariti odlične prihode i profit te će se iPhone ponovno pokazati kao "mašina" za zaradu novca, te će svote ipak biti manje od ranije očekivanih i postavlja se pitanje mora li Tim Cook nešto promijeniti u svojoj strategiji pametnih telefona.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti