Još jedan velikan na udaru hakera: Objavljeno 20 GB povjerljivih Intelovih dokumenata

Hakeri tvrde da podaci do kojih su došli nisu još nigdje objavljeni te da se radi o veoma povjerljivim podacima do kojih su došli upadom u Intelov sustav u proteklih nekoliko mjeseci.

Martina Čizmić | 07.08.2020. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su hakeri uspjeli upasti u Twitter i Nintendo, još se jedan tehnološki velikan našao na popisu hakiranih ovog ljeta. Naime, na internetu se pojavilo čak 20 GB povjerljivih Intelovih dokumenata koji se odnose na inženjerske podatke vezane za njihove čipove i procesore.

Podaci su objavljeni na popularnoj platformi za razmjenu tajnih poruka Telegram, a iako na prvi pogled ne izgledaju kao važni, zapravo bi mogli predstavljati velik problem za Intel i milijune korisnika diljem svijeta.

 

 

Naime, u takvim se podacima skrivaju i podaci o BIOS-u (osnovnom programu za pokretanje računala), što može dovesti do razvoja zlonamjernih programa koji bi iskorištavali bilo kakve slabosti koje se u BIOS-u eventualno skrivaju.

Među najopasnijim podacima koji su objavljeni su alati i firmware za platformu Tiger Lake, koji se mogu iskoristiti za stvaranje zlonamjernih programa i prije nego što proizvodi temeljeni na toj platformi ugledaju svjetlo dana. Za oko zapinju i driveri za kamere koje je Intel razvio za SpaceX.

Hakeri tvrde da podaci do kojih su došli nisu još nigdje objavljeni te da se radi o veoma povjerljivim podacima do kojih su došli upadom u Intelov sustav u proteklih nekoliko mjeseci.

Iz Intela su samo kratko rekli kako se čini da su podaci ukradeni iz Intelova Resource and Design Centera, koji čuva informacije za kupce, partnere i druge vanjske suradnike koji imaju odobrenje za pristup.

Vjerujemo da je pojedinac s pristupom preuzeo dokumente i podijelio ih, poručili su iz Intela.

No zabrinjava što su dokumenti, ako je vjerovati onima koji su ih objavili, bili jako loše zaštićeni. Većina datoteka imala je lozinku koju je bilo jednostavno pogoditi - intel123.

Izvor: Ars Technica

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti