Još jedna tvrtka gradi konstelaciju satelita za svemirski internet

OneWeb planira ponuditi uslugu svemirskog interneta već krajem 2021. godine.

Martina Čizmić | 23.08.2021. / 07:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Starlink bi uskoro mogao dobiti konkurenciju, barem što se tiče pružanja usluge u sjevernim dijelovima našeg planeta. Naime, britanska tvrtka OneWeb do sad je u orbitu poslala ukupno 288 satelita kojima želi stvoriti konstelaciju satelita za pružanje interneta iz svemira.

Posljednja pošiljka od 34 satelita, lansirana prošlog tjedna s kozmodroma Bainkonur, trebali bi se smjestiti na visini od 1200 kilometara iznad Zemlje u gotovo polarnoj orbiti.

No, kako ističu u Arianespaceu, u OneWebu, britanskoj tvrtki koja se jedva izvukla od bankrota prošle godine, još nisu gotovi sa slanjem satelita. U planu im je poslati ukupno 650 satelita u nisku zemljinu orbitu, koji bi omogućili pružanje internetskog pristupa u onim dijelovima svijeta u kojima je pristup optičkom internetu gotovo neizvediv.

Jednom lansirana, konstelacija OneWeb satelita pružat će usluge 3G, LTE, 5G i WiFi interneta, osiguravajući pristup u zraku, na moru ili na zemlji, zapisali su opisu misije iz Arianespacea.

Ako sve prođe kako je planirano, prvi bi korisnici OneWeb interneta trebali postati aktivni krejam 2021. godine i to u sjevernim dijelovima Europe, Kanade, Aljaske, Greenlanda i Islanda. Nakon toga, u planu im je širiti pokrivenost i na ostatak planeta.

Podsjetimo, SpaceX je već lansirao 1700 satelita za svoju Starlink konstalaciju i krenuo s ograničenim nuđenjem usluga korisnicima. I Amazon planira lansirati svoju konstelaciju od čak 3200 satelita u sklopu projekta Kuiper, no za sad je taj projekt još u povojima.

Uspiju li, na nebu iznad Zemlje mogla bi nastati prilična gužva.

Izvor: Space

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti