Južna Koreja uspješno testirala svemirsku raketu na kruto gorivo

Uspješno lansiranje Južne Koreje unaprijedit će obavještajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti zemlje, reklo je ministarstvo.

Hina | 04.12.2023. / 10:08

Raketa
Raketa - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

  Južna Koreja u ponedjeljak je uspješno izvela pokusni let svemirske rakete na kruto gorivo koja je nosila satelit iznad mora pored otoka Jeju, priopćilo je ministarstvo obrane, u jeku rastuće svemirske utrke sa susjednom Sjevernom Korejom.

Bio je to treći test te vrste nakon testova u prosincu i ožujku prošle godine.

Lansiranje uključuje tehnologiju razvijenu u državnoj Agenciji za razvoj obrane te svemirsku raketu i satelit koji je proizveo južnokorejski Hanwha Systems, navodi se u priopćenju ministarstva.

Hanwha Systems je rekao da je satelit, koji će se koristiti u civilne svrhe uključujući praćenje okoliša, uspješno poslao signale zemaljskom kontrolnom centru.

Lansiranje satelita, ilustracija Sjeverna Koreja planira lansirati satelit koji je zabrinuo njene susjede

Ministarstvo je pozdravilo lansiranje kao postizanje prekretnice u trenutku kada je Pjongjang nedavno lansirao vojni špijunski satelit.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sjevernokorejsko lansiranje osudili su zbog korištenja raketne tehnologije koja je u suprotnosti sa sigurnosnom rezolucijom UN-a.

Uspješno lansiranje Južne Koreje unaprijedit će obavještajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti zemlje, reklo je ministarstvo.

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je osudila ono što je nazvala "dvostrukim standardom" Washingtona u pogledu lansiranja satelita dviju Koreja i rekla da se takvi "razbojnički" američki standardi nikada neće tolerirati.

Sjeverna Koreja će ... i dalje slijediti važnu misiju uspostave zračnog nadzora kako bi temeljito pratila i kontrolirala vojne poteze Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih snaga, priopćila je svemirska agencija Sjeverne Koreje, a prenijela državna agencija KCNA.

Prošli je mjesec Sjeverna Koreja lansirala vlastiti vojni izviđački satelit, a vođa Kim Jong Un primio je fotografije Bijele kuće, Pentagona i američkih nosača zrakoplova u pomorskoj bazi u Norfolku u Virginiji, prema državnim medijima.

Funkcionalni izviđački satelit mogao bi Sjevernoj Koreji omogućiti daljinski nadzor američkih, južnokorejskih i japanskih vojnih snaga. Južnokorejski sateliti smanjili bi ovisnost Seula o američkim obavještajnim sustavima.

Međutim, Pjongjang nije objavio nikakve fotografije, ostavljajući analitičare i strane vlade da raspravljaju o tome koliko je novi satelit sposoban, i kao odgovor na kritike branio je lansiranje satelita kao dio svojih suverenih prava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti