Južnokorejska programerska kompanija Dot napravila je prvi pametni sat na Brailleovom pismu, a njegove karakteristike su upravo onakve kakve se očekuju od uređaja 21. stoljeća.

Diljem svijeta živi više od 285 milijuna slabovidnih osoba, a ovaj bi ueđaj mnogima od njih mogao olakšati život. Sat se, kao i svaki drugi pametni sat, na pametni telefon spaja putem Bluetootha i može primiti bilo koji tekst s bilo koje aplikacije, a korisnici mogu izabrati brzinu prikazivanja teksta.

Također, korisnici mogu slati jednostavne poruke pomoću tipki koje se nalaze sa strane. Sat također podržava i Open API, što znači da bilo tko može napraviti ili prilagoditi aplikaciju za sat.

Većina digitalnih uređaja za slijepe osobe koristi zvuk, što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru. Postojeći uređaji koji imaju Brailleovo pismo uglavnom su glomazni i skupi i jedan od njih posjeduje samo 5 posto slabovidnih osoba.

Dot pametni sat od ožujka ove godine trebalo bi imati 100 000 slijepih osoba, a do kraja godine kompanija će isporučiti još 40 000 satova. Oko 1 000 satova bit će dostupno u maloprodaji u Londonu po cijeni od 320 dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju