Kako bi svijet izgledao bez Jave?

Objektno orijentirani programski jezik koje su razvili James Goslink, Patrick Naughton i drugi inženjeri u tvrtki Sun Microsystems igra veliku ulogu u našoj svakodnevici.

Zimo Zimo Ivan Novak | 07.04.2014. / 22:10

Kako bi svijet izgledao bez Jave?

Objektno orijentirani programski jezik koje su razvili James Gosling, Patrick Naughton i drugi inženjeri u tvrtki Sun Microsystems igra veliku ulogu u našoj svakodnevici.

Objavljen davne 1995. godine donio je veliku prednost u odnosu na većinu dotadašnjih programskih jezika, te se bez preinaka mogao koristiti na svim operativnim sustavima uz JVM ( Java Virtual Machine ). Procjene i izvješća o broju korisnika kreću se od 7 pa sve do 10 milijuna. Najpopularniji je za razvoj programa na mobilnim uređajima i kod financijski kompanija. Najpoznatiji je kao osnovni programski jezik u Google-ovom sustavu Android. 

Sigurniji od ostalih

Microsoft se zbog Jave morao prilagoditi open source alternativi te je razvio C# i .NET.
Idealan i bogat skupom klasa za rad s mrežnim komunikacijama na tržištu se koristi tamo gdje preteže brzina razvoja programskog sustava nad zahtjevima do brzine rada programa. Pruža bolji stupanj sigurnosti zahvaljujući VM-u i hermetički zatvorenom okolišu u kome svaki program operira: na Javi se brže razvija program s manje pogrešaka.

Apokalipsa bez Jave?

Sveprisutni programski kod svojim nestankom donio bi prilično mnogo problema u načinu života koji danas živimo. Neka Vam video u nastavku otvori oči o važnosti ovog tipa OOP-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti