Kako blokirati pametni telefon s Androidom? Dovoljna je jedna fotografija

Fotografija je "pogubna" samo za neke pametne telefone s Androidom zbog načina na koji pojedine verzije operativnog programa prikazuju fotografije.

Martina Čizmić | 01.06.2020. / 09:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Greške u aplikacijama i operativnim sustavima pametnih telefona nisu nikakva novost. Događaju se. No kad neka greška uzrokuje blokiranje telefona i učini ga gotovo neupotrebljivim, to je onda velik problem - i za korisnike i za proizvođače.

Već smo u nekoliko navrata pisali o različitim porukama koje, čak i bez otvaranja, mogu blokirati rad pametnog telefona ili pojedine aplikacije (najčešće na iPhoneima). No sad je slična greška otkrivena i u nekim telefonima koji koriste Android.

Jedna fotografija, koja ni po čemu ne izgleda neobično, dovoljna je da blokira rad pametnog telefona i učini ga neupotrebljivim.

Radi se o fotografiji pejzaža na kojoj se vide jezero, planine i oblaci. Tipičnoj fotografiji kakve se mogu pronaći na zaslonima pametnih telefona milijuna ljudi diljem svijeta. I dok je fotografija samo u galeriji ili postavljena kao pozadina, problema nema. Međutim, kad se postavi kao fotografija zaključanog ekrana, telefon "poludi". Ekran se stalno uključuje i isključuje, a telefon je neupotrebljiv. Barem dok se fotografija ne ukloni s uređaja.

Nagađa se kako je problem u metapodacima koji su pohranjeni u fotografiji, a koji uzrokuju probleme za pojedine inačice Androida. Neki su korisnici samo malo promijenili boje na fotografiji i ona je postala "bezopasna", što potvrđuje takvu teoriju.

Iako ne preporučujemo da sami isprobavate tu "grešku", ako vam se to slučajno dogodi, imate nekoliko mogućnosti. Jedna je da u potpunosti resetirate uređaj (i tako izgubite sve podatke) pomoću "bootloadera". Druga je da uklonite fotografiju s uređaja ulaskom u "safe mode" (koji je za svaki uređaj nešto drugačiji). 

Izvor: 9to5Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti