Kako je zbog softverske pogreške propao natječaj za besplatan Wi-Fi u EU-u vrijedan 15 milijuna eura

U samo nekoliko sekundi od otvaranja natječaja, više od 5000 jedinica prijavilo se za vaučere, a broj je u nekoliko sati porastao i na 11 tisuća. No onda su se pojavili problemi.

Martina Čizmić | 16.06.2018. / 08:11

Besplatan Wi-Fi (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Projekt uvođenja besplatnih javnih WiFi hot spotova u lokalnim zajednicama diljem Europske unije, vrijedan više od 120 milijuna eura trebao je omogućiti i stanovnicima malih mjesta pristup besplatnom širokopojasnom internetu.

WiFi4EU izazvao je veliko zanimanje lokalnih zajednica diljem Europe, pogotovo jer su vaučeri bili namijenjeni najbržima.

Prvi poziv za dodjelu sredstava, za koji je osigurano 15 milijuna eura za 1000 najbržih jedinica lokalne samouprave, otvoren je 15. svibnja i gotovo odmah po otvaranju pokazao je koliko su građani zainteresirani za taj projekt.

U samo nekoliko sekundi od otvaranja natječaja, više od 5000 jedinica prijavilo se za vaučere, a broj je kroz nekoliko sati porastao i na 11 tisuća. No, onda su se pojavili problemi.

Zbog tehničkog problema, portal WiFi4EU morao je biti zatvoren, prijave obustavljene, a Agencija za inovacije i mreže pokrenula je istragu.

Tijekom istrage, Europska komisija pronašla je grešku u softveru koji je isporučila vanjska tvrtka. Ta je greška omogućila nekim jedinicama lokalne samouprave da se prijave na poziv i prije no što je on otvoren, dok je druge onemogućila da se prijave i kad je natječaj službeno otvoren, objavila je povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Gabriel.

U prijevodu, jedinice nisu bile u ravnopravnom položaju te su tako one koje se nisu mogle prijaviti oštećene.

Komisija je predana principima pravednosti, transparentnosti i pouzdanosti. Kako je ova tehnička pogreška onemogućila sve jedinice da se prijavljuju pod istim uvjetima, zatražila sam da se poništi ovaj prvi poziv, poručila je povjerenica Gabriel.

To ne znači da će 15 milijuna eura otići u vjetar. Vaučeri koji su trebali biti podijeljeni u prvom pozivu prebacit će se u budžet za drugi poziv.

Jedinice koje su se prijavile, neće ponovno morati ispunjavati sve obrasce, već će se moći prijaviti jednim klikom miša. Oni koji se nisu prijavili ovaj put, dobiti će tu priliku kad se problemi riješe. Točnije, "portal će ponovno biti u funkciji nakon informatičke prilagodbe". Iako u Europskoj komisiji još nisu sigurni kad će to točno biti, već je ranije bilo rečeno kako bi drugi poziv trebao biti raspisan u jesen 2018.

Iz Europske komisije ističu kako ovo poništavanje poziva neće pretjerano unazaditi program, jer je bilo planirano da se vaučeri preuzimaju nakon ljetne stanke, za građane koji jedva čekaju besplatni širokopojasni internet u svom gradu ili selu i to je previše.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti