Kako obrisati povijest pretraživanja na Googleu prije nego što to bude prekasno

Nova pravila Googlea koja stupaju na snagu sutra - 01. ožujka, omogućit će kompaniji da koristi i pohranjuje sve vaše osobne informacije, te sve što ste pretraživali na Googleu.

Zimo Zimo Zimo | 29.02.2012. / 08:53

Kako obrisati povijest pretraživanja na Googleu prije nego što to bude prekasno

Nova pravila Googlea koja stupaju na snagu sutra - 01. ožujka, omogućit će kompaniji da koristi i pohranjuje sve vaše osobne informacije, te sve što ste pretraživali na Googleu.

Prije nego li na snagu stupe nova pravila Googlea, uz pomoć nekoliko koraka imate priliku obrisati vašu povijest pretraživanja.

Google će s novim pravilima imati uvid u sve informacije koje su prikupili o vama, a kojih ima zasigurno mnogo, u što su uključeni upiti pretraživanja, stranice koje ste posjetili, dok će se informacije o vašem spolu i lokacijama sakupljati na vaš online identitet koji koristite Gmail ili YouTub profilom.

Nakon što nova pravila stupe na snagu, dakle 01. ožujka, više nećete imati mogućnosti obrisati povijest vaših aktivnosti na Googleu, stoga je ovo dobra prilika da to učinite prije nego što to bude prekasno.

EEF, organizacija koja se bavi privatnosti na Internetu istaknula je kako podaci pretraživanja mogu otkriti vaše privatne podatke, uključujući vašu lokaciju, seksualne orijentacije, religije, zdravstvene probleme, odnosno sve što ste pretraživali na Googleu.

Daily Mail piše kako će brisanje povijesti pretraživanja na Google prije 01. ožujka onemogućiti kompaniji da prati i pohranjuje svaki vaš pokret ne webu.

Sve što trebate jest pratiti ovih nekoliko koraka:

  1. Posjetite Google stranicu i prijavite se na vaš račun
  2. Kliknite na padajući izbornik pokraj vašeg imena u gornjem desnom uglu
  3. Klik na Accounts Settings
  4. Pronađite 'Services section'
  5. Na 'Services' imate podkategoriju 'View, enable, disable web history', kliknite na link 'Go to Web History' koji se nalazi odmah pokraj
  6. I za kraj kliknite na 'Remove all Web History'

Nakon što ćete kliknuti na zadnji korak, pojavit će vam se poruka 'Web History is Paused', što znači da će Google i dalje nastaviti prikupljati i pohranjivati podatke o vašoj povijesti pretraživanja, no svi će podaci biti anonimni, odnosno Google ih neće povezivati sa vašim računima, te vam neće moći slati prilagođene rezultate pretraživanja.

Google neće biti u mogućnosti sakupljati vaše podatke na Gmail i YouTube tako dugo dok je aktivirana 'pauza'.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti