Kako stati na kraj umoru za volanom? Znanstvenici su inspiraciju dobili od jednog često korištenog predmeta

Inspiracija za ovo tehnološko rješenje, još je jedan popularan tehnološki izum - Appleove bežične slušalice AirPods.

Martina Čizmić | 08.08.2024. / 15:56

Umoran vozač, ilustracija (Foto: Getty Images)

Umor je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Dovoljno je tek na sekundu zatvoriti oči, da se izgubi kontrola nad vozilom i izazove nesreća. To osobito važi kod ljudi koji su profesionalni vozači i za upravljačem provode velik dio dana.

Znanstvenici i istraživači do sad su već izmislili cijeli niz različitih tehnoloških rješenja koja bi trebala upozoriti ljude da su umorni i da bi trebali zaustaviti vozilo. Od "zvučnih" i izbočenih crta na cesti koje bi trebale ukazati vozaču na to da prelazi iz svoje trake u drugu, preko AI sustava koji kamerama promatraju vozača i alarmiraju ako primijete znakove umora kod njega.

Sad su inženjeri sa Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley, stvorili prototip slušalica koje mogu detektirati znakove pospanosti u mozgu.

Kako su istaknuli u objavi za medije, slušalice otkrivaju moždane valove na isti način kao elektroencefalogram (EEG), test koji liječnici koriste za mjerenje električne aktivnosti u mozgu. Dok većina EEG-a detektira moždane valove pomoću niza elektroda pričvršćenih na glavu, slušalice to čine pomoću ugrađenih elektroda koje stvaraju kontakt sa ušnim kanalom.

Slika nije dostupna Novo istraživanje o "Zoom umoru": Videokonferencije mogu negativno djelovati na srce i mozak

Električni signali koje slušalice bilježe manji su od onih koje bilježi tradicionalni EEG. Međutim, kako su to pokazali u novoj studiji, "ušni" EEG dovoljno je osjetljiv da otkrije alfa valove, obrazac moždane aktivnosti koji se pojačava kad osoba zatvori oči ili počne tonuti u san.

Inspiracija za ovo tehnološko rješenje, još je jedan popularan tehnološki izum - Appleove bežične slušalice AirPods.

Vjerujemo da ova tehnologija ima mnogo potencijalnih upotreba i da je klasifikacija pospanosti dobar pokazatelj da se tehnologija može koristiti za klasifikaciju sna, pa čak i dijagnosticiranje poremećaja spavanja, istaknula je viša autorica studije Rikky Muller, izvanredna profesorica elektrotehnike i računalnih znanosti na Berkeleyu.

Za razliku od AirPods slušalica, koje će funkcionirati i kad ne prijanjaju čvrsto uz uho, "ušni" EEG mora gotovo savršeno pristajati kako bi zabilježio električnu aktivnost u mozgu. Stoga se tim fokusirao na stvaranje modela koji bi bio generičan, a istovremeno bilježiti pouzdana očitanja. 

Slika nije dostupna Kronično ste umorni? Znanstvenici su otkrili što bi mogao biti uzrok

Nakon puno testiranja, osimislili su slušalice u tri veličine, koje sadrže nekoliko elektroda i  primjenjuju nježan vanjski pritisak na ušni kanal te koriste fleksibilnu elektroniku kako bi osigurale udobno pristajanje. Signali se očitavaju putem prilagođenog bežičnog elektroničkog sučelja male snage.

Kako bi dokazali da zaista funkcioniraju, zamolili su devet dobrovoljaca da nose slušalice dok obavljaju niz dosadnih zadataka u zamračenoj prostoriji. Volonteri su periodično trebali ocijeniti svoju razinu pospanosti.

Otkrili smo da čak i kad se kvaliteta signala iz slušalica čini lošijom, još uvijek možemo klasificirati pojavu pospanosti s istom razinom točnosti kao i mnogo kompliciraniji, glomazniji sustavi, istaknuli su istraživači. 

Tim će nastaviti usavršavati svoj dizajn, ali i istraživati ​​druge potencijalne primjene uređaja poput bilježenja otkucaja srca, pokreta očiju i stezanja čeljusti.

Tesla Model Y Smiješak, snimaju vas! Kamere u Teslinim automobilima počinju pratiti svaki pokret vozača

Bežične slušalice su nešto što već nosimo cijelo vrijeme, dodala je Muller. To je ono što čini EEG EEG tako uvjerljivim pristupom nosivim uređajima. Ne zahtijeva ništa dodatno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti