Novo istraživanje o "Zoom umoru": Videokonferencije mogu negativno djelovati na srce i mozak

Do Zoom umora dolazi zbog intenzivnog i pretjeranog kontakta očima izbliza, činjenice da i sebe vidite tijekom videopoziva, smanjene pokretljivosti, ali i većeg kognitivnog opterećenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2023. / 13:00

Koncentracija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rad od kuće mnogima je pokazao da posao za koji su do tada morali ići u ured, bez problema mogu obavljati i iz dnevne i spavaće sobe. Niti dio poslodavaca nije imao ništa protiv toga jer, dok god je posao napravljen učinkovito i kvalitetno, nije ih bilo briga gdje je radno mjesto njihovih zaposlenika. Programi poput Zooma, Teamsa, Google Meeta i drugih zamijenili su i brojne klasične sastanke, no dok je ponekad zaista puno lakše i jednostavnije obaviti sastanak online, ako se takvi sastanci zaredaju, zaposlenici se često osjećaju fizički i mentalno iscrpljeno.

Eric Yuan Zoom se proslavio softverom za udaljeni rad, a njihov šef objasnio je zašto je bolje raditi iz - ureda

Već su provedena istraživanja koja su upozorila na takve probleme s online sastancima koji su više iscrpljujući za sudionike koji konstantno moraju buljiti u male točke na ekranu u odnosu na klasične sastanke uživo. Stručnjaci kažu da do toga dolazi zbog intenzivnog i pretjeranog kontakta očima izbliza, činjenice da i sebe vidite tijekom videopoziva, smanjene pokretljivosti, ali i većeg kognitivnog opterećenja.

Novo takvo istraživanje, iako na malom broju ljudi, također je ukazalo na ozbiljne posljedice s kojima se mogu suočiti osobe koje često održavaju online sastanke. Rezultati tog istraživanja, koje je provedeno na malom broju ispitanika, samo njih 35, tako je pokazalo povezanost između održavanja videokonferencija i fizičkih simptoma iscrpljenosti. Iako je istraživanje provedeno na malom broju ljudi, dr. Arjun Venkateshs Yalea, koji je sudjelovao u njemu, rekao je kako su rezultati koje su dobili od velike važnosti.

Sudionici istraživanja podijeljeni su u dvije grupe. Jedna je slušala predavanja uživo, a druga putem videokonferencija, a svi su nosili EEG i EKG monitore za mjerenje električne aktivnosti u mozgu te broj otkucaja srca. Oni koji su predavanja slušali putem videa prijavili su veći umor (ono što se danas nazivam Zoom umorom), a to se moglo prepoznati i na njihovoj moždanoj aktivnosti, kao i na otkucajima srca.

Dok se do sada pod Zoom umorom najčešće spominjala iscrpljenost nakon dugotrajnih videopoziva, Venkateshs kaže kako im je ovo istraživanje pokazalo da se ljudi nakon takvih sastanaka i konferencija kojima prisustvuju online, osjećaju ne samo iznimno umorno, već i tužno te da im je dosta svega. Na temelju ovih mjerenja moždane i srčane aktivnosti sada znamo da mozak u biti lagano uspori, dok se otkucaji srca povećavaju i smanjuju. Više je znakova stresa na tijelu.

Slika nije dostupna Novo istraživanje o produktivnosti neće se svidjeti onima koji vole rad od kuće

Uvijek kada postoji mogućnost da neki sastanak održite uživo, umjesto online, odlučite se naći s ljudima na pravom, a ne online sastanku, savjetovao je Arjun Venkateshs, a svima koji moraju obavljati videopozive savjetuje da između online sastanaka naprave što dužu pauzu, kako bi se srce i mozak moli odmoriti i smiriti prije nego ponovno budu izloženi naporima koje iziskuje takav tip komunikacije.

Izvor: CBS News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti