Zoom se proslavio softverom za udaljeni rad, a njihov šef objasnio je zašto je bolje raditi iz - ureda

Njegov komentar objašnjava što stoji iza nedavne odluke kompanije koja je zaposlenike pozvala nazad u urede na dva dana tjedno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2023. / 09:23

Eric Yuan (Foto: Afp)

Početkom ovog mjeseca izvršni direktor Zooma Eric Yuan pozvao je svoje zaposlenike da se vrate u urede te da iz njih rade barem dva puta tjedno, dok bi ostatak radnog tjedna mogli provesti radeći od kuće. S obzirom na to da je Zoom postao simbol udaljenog rada, za mnoge je taj potez simboličan i predstavlja kraj razdoblja koje je počelo s pandemijom, kada su milijuni svoje urede zamijenili dnevnim sobama.

Zoom Službeno je kraj: Završila jedna era koja je započela s pandemijom

Prilikom najave povratka u ured Yuan je naglasio kako u njegovoj kompaniji smatraju da su zaposlenici koji barem dva dana tjedno provedu u uredima i u kontaktu sa svojim kolegama najučinkovitiji. Sada smo saznali i neke detaljnije informacije i pozadinu koja se nalazi iza tog poteza šefa kompanije.

Naime, na internetu je procurila audiosnimka Erica Yuana u kojoj on objašnjava razloge te svoje prilično iznenađujuće odluke. Riječ je o snimci sa sastanka kompanije koja je nastala početkom kolovoza na kojem je Yuan, među inim, govorio o povratku u urede. Nedugo nakon toga kompanija je pozvala sve one koji rade na udaljenosti manjoj od 80 km da se na dva dana tjedno vrate u urede.

Povjerenje i inovacije

Na tom sastanku Yuan je rekao kako udaljeni rad nije omogućio ljudima da izgrade povjerenje ili da budu inovativni. Naglasio je kako su u ranijim danima zaposlenici poznavali jedni druge, no tijekom godina zaposlili su brojne nove osobe koje su komunicirale preko njihove platforme za videorazgovore i nisu razgovarale uživo. Tako je jako teško razviti povjerenje među zaposlenicima, a ono je vrlo važno: Povjerenje je osnova svega. Bez povjerenja mi smo spori.

Tijekom razgovora preko računala zaposlenici ne mogu razviti konverzaciju na sličan način kao uživo. Kada netko od zaposlenika ima neku dobru ideju, o njoj je jako teško razgovarati i raspravljati preko Zooma jer su u videopozivima svi jako prijateljski nastrojeni, nema rasprava i debata koje bi mogle rezultirati još boljim idejama, objasnio je Yuan.

Slika nije dostupna Novo istraživanje o produktivnosti neće se svidjeti onima koji vole rad od kuće

Prilično je zanimljivo što se na Zoomovim stranicama, kao prednost njihova softvera za udaljeni rad, poseban naglasak stavlja na kolaboraciju te piše kako je čak 95 posto korisnika njihova softvera prijavilo veći osjećaj povjerenja i povećanje performansi. Te su stvari, dakle, u potpunosti kontradiktorne u odnosu na Yuanovo razmišljanje o udaljenom radu.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti