Službeno je kraj: Završila jedna era koja je započela s pandemijom

Jedan od trendova koji je pokrenut s pandemijom, čini se, bliži se kraju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2023. / 09:09

Zoom (Foto: Afp)

Jedna od kompanija koja je najviše profitirala početkom pandemije bio je Zoom te je njihov program za videokonferencije mnogima postao sinonim rada od kuće. Umjesto trošenja vremena i novaca na putovanja na posao, pokazalo se kako se rad jednako uspješan i produktivan može biti i iz svog dnevnog boravka, pri čemu je komunikaciju uživo zamijenila komunikacija putem ekrana.

Zoom Vrijednost dionice Zooma od vrhunca tijekom pandemije pala je čak 90 posto

Takav način poslovanja jedno je vrijeme, kada je kretanje ljudima bilo ograničeno, bio neizbježan, no i nakon što je pandemija prošla, dio kompanija svojim zaposlenicima ostavio je mogućnost udaljenog rada. U drugim tvrtkama šefovi su pozvali zaposlenike nazad u urede, smatrajući da su iz ureda najučinkovitiji, ali i smatrajući da komunikacija uživo ima brojne benefite te da se na takvim sastancima, ali i razgovorima uz aparate za vodu i kavu mogu donijeti najkreativnije ideje.

Brojne firme našle su kompromis između te dvije mogućnosti te su uvele hibridni način rada pa zaposlenici imaju mogućnost dio radnog tjedna raditi udaljeno, a dio iz ureda.

Upravo su to prošli tjedan najavili i iz Zooma, prvi put od početka pandemije što, slažu se brojni mediji, predstavlja kraj jednog razdoblja koje je obilježio udaljeni rad. Iz ove kompanije tako su pozvali sve zaposlenike kojima je mjesto boravka do 80 km od radnog mjesta da se vrate u urede, barem dva puta tjedno.

Vjerujemo kako je strukturirani hibridni pristup - što znači da zaposlenici koji žive blizu ureda trebaju biti na radnom mjestu dva dana tjedno kako bi bili u kontaktu sa svojim timom - najučinkovitiji za Zoom, komentirali su u objavi za javnost iz ove tvrtke. U komentaru za medije naglasili su kako će njihovi zaposlenici nastaviti s korištenjem Zooma kako bi zaposlenici i udaljeni timovi nastavili s učinkovitim radom.

Slika nije dostupna Zaposlenici smatraju da su radom od kuće produktivniji, no nemaju isto mišljenje za svoje kolege

Inače, ova kompanija ima dva ureda u SAD-u i više međunarodnih ureda, a zapošljavaju više od 8400 ljudi. Početkom prošle godine iz tvrtke su objavili kako je tada samo oko dva posto zaposlenika radilo od kuće.

Izvor: NY Post

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti