Bili su među najvećim profiterima tijekom pandemije, a sada su najavili otkaze za 15 posto zaposlenih

Gotovo svakodnevno čitamo o novim otkazima u tehnološkim kompanijama, a sada su iz još jedne svima dobro poznate tvrtke najavili otpuštanje oko 1300 ljudi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2023. / 13:07

Zoom (Foto: Afp)

Velikom broju tehnoloških kompanija koje su u posljednje vrijeme otpustile zaposlenike, pridružila se još jedna - Zoom. Kako je objavljeno na službenom blogu, bez posla će ostati oko 1300 zaposlenika, što je oko 15 posto ukupno zaposlenih. Izvršni direktor tvrtke Eric Yuan rekao je kako će otkazi utjecati na sve organizacije diljem Zooma, dok će kompenzacijski paket za otpuštene iznositi 16 tjednih plaća te pokriveno zdravstveno osiguranje za to isto razdoblje.

Zoom Vrijednost dionice Zooma od vrhunca tijekom pandemije pala je čak 90 posto

Također, Yuan je, kao osnivač i izvršni direktor kompanije, preuzeo punu odgovornost za sve napravljene pogreške i uručene otkaze te će sebi smanjiti plaću za ovu fiskalnu godinu za 98 posto te se odriče korporativnog bonusa.

Yuan kaže da, kako se svijet navikava na svijet poslije pandemije, tako se Zoom mora naviknuti na nesigurnost globalne ekonomije i način na koji ona utječe na njihove klijente. Podsjetimo, Zoom je jedna od kompanija koja je ostvarila procvat tijekom pandemije kada su brojne kompanije rad iz ureda zamijenili udaljenim radom te je mnogima upravo Zoom postao neophodan alat za komunikaciju i poslovanje.

No s vremenom je ojačala konkurencija, a i pandemija je pala u drugi plan pa se dio zaposlenika za stalno ili kroz hibridni model rada vratio u urede čime je smanjena potreba za alatima poput Zooma.

Slika nije dostupna Zaposlenici smatraju da su radom od kuće produktivniji, no nemaju isto mišljenje za svoje kolege

Yuan kaže kako su neumorno radili kako bi poboljšali Zoom za njihove klijente i korisnike, no pri tome su i griješili te priznaje kako nisu dovoljno dobro analizirali je li njihov rast održiv. Te greške sada dolaze na naplatu kroz otpuštanja. Burza je pozitivno reagirala na ove vijesti te je cijena dionice kompanije nakon najave otkaza porasla za skoro deset posto.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti