Kao nagradu u kvizu o kibernetičkoj sigurnosti policija poklonila USB s malwareom!

Ovo je jedna od najneugodnijih situacija koja se može dogoditi na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.05.2018. / 12:58

USB (Foto: istock) (Foto: istock)

Iz Tajvana stiže vijest za rubriku vjerovali ili ne. Krajem prošle godine u ovoj zemlji održan je sajam o sigurnosti podataka, u sklopu kojeg je održan i kviz o kibernetičkoj sigurnosti. Prijavljeni kandidati na kvizu su pokazali znanje o načinima borbe protiv kibernetičkog kriminala, virusa i malwarea, a kao nagradu policija im je poklonila prazne USB diskove kapaciteta 8GB.

No, ubrzo nakon što su nagrade podijeljene, počele su stizati pritužbe sudionika ovog kviza čiji su antivirusni programi na poklonjenim USB-ovima detektirali maliciozne datoteke. Policija je odmah pokrenula istragu te se pokazalo da je od 250 USB-a, njih 54 zaraženo malwareom! Do zaraze USB-ova malwareom došlo je kada je jedan zaposlenik kompanije koja je pregledavala jesu li diskovi prazni prenio malware sa svog računala na USB.

Maliciozni program koji je zarazio diskove dizajniran je prije više godina za prikupljanje osobnih podataka i njihovo slanje na nepoznate servere, no iz policije kažu kako je server postavljane za primanje tih podataka ugašen. Ovim malwareom prije tri godine služila se grupa prevaranata koje je otkrio Europol, a utješna informacija za sve koji su "osvojili" ovaj malware je da je dizajniran za rad na starijim računalima te ga klasični antivirusni programi mogu jednostavno prepoznati i staviti u karantenu.

Iako, čini se, na kraju nitko nije nastradao zbog ove nevjerojatne pogreške, na Sophosovom sigurnosnom blogu kažu kako je ovo jedna od najneugodnijih situacija koja se može dogoditi na sigurnosnoj konferenciji. No, napominju kako su se i ranije dešavale slične stvari te podsjećaju na slučaj od prije osam godina kada je na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti IBM posjetiteljima podijelio USB diskove s dva malwarea.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti