Kao u Zvjezdanim stazama: Amazon razvija univerzalnog prevoditelja

Amazonov glasovni asistent Alexa u budućnosti bi mogao postati univerzalni prevoditelj koji će u stvarnom vremenu prevoditi razgovore ljudi koji govore različitim jezicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2018. / 07:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoće li uskoro jedna od najzanimljivijih tehnologija iz Zvjezdanih staza – univerzalni prevoditelj koji u stvarnom vremenu prevodi razgovore, postati dostupna i u stvarnosti? Iako su neke kompanije već predstavile slične uređaje poput npr. Googlea čije slušalice Pixel Buds, uz pomoć Google Assistanta mogu prevoditi 40 jezika, iskustvo korištenja dosadašnjih servisa ipak nije dovoljno dobro.

Prema glasinama koje su objavljene prošlog tjedna, Amazon i ekipa koja stoji iza njihova glasovnog asistenta Alexa namjerava razviti ovakav višejezični asistent (implementirali bi ga u Alexu, odnosno Echo zvučnike i druge uređaje) koji bi kvalitetom i mogućnostima trebao biti najbliži navedenom univerzalnom prevoditelju iz Star Treka. Ipak, na temelju svih problema konkurentskih servisa, u kompaniji su svjesni svih tehničkih izazova u razvoju takvog prevoditelja te vjerojatno neće javno predstaviti takav prevoditelj dok ne riješe te izazove, što bi mogli potrajati.

Na Yahoo Finance kažu kako planovi Bezosove kompanije nisu ograničeni samo na razvoj softvera koji će u stvarnom vremenu prevoditi razgovore, već bi njihov prevoditelj trebao prepoznavati i kulturne raznolikosti – kao primjer navedeno je vjenčanje u Japanu na kojem osoba razgovara s ocem mladenke i organizatorom vjenčanja.

Alexa bi u razgovor ubacila i svoje poznavanje japanske kulture te bi ovaj glasovni asistent predložio drugačija pitanja i drugačiji ton razgovora s ocem mladenke kojem se treba obraćati s poštovanjem, za razliku od razgovora s organizatorima s kojima je ton razgovora ležerniji. Tako bi, osim prevođenja, ovaj asistent pomogao korisnicima i u samoj komunikaciji predlažući im pitanja ovisno o situaciju u kojoj se nalaze.

Prevođenje jezika u stvarnom vremenu te poznavanje kulture ima veliki potencijal za Alexu, komentirali su na Yahoo Finance, a iako je još rano govoriti o tome kada bi servis koji će biti jako sličan prevoditelju iz Zvjezdanih staza postati stvarnost, s obzirom na napredak tehnologije, umjetne inteligencije i strojnog učenja, taj je dan sve bliže!
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti