Utrka za osvajanje svemira krenula je još davno, no danas se sve više velesila priključuje kako bi i oni bili dio ovog ekskluzivnog kluba.

Kina će sutra lansirati svoj prvi rover “Jade Rabbit” na Mjesec, a koji bi trebao biti veliko dostignuće u kineskom “svemirskom programu” s obzirom da se do 2020. spremaju napraviti prvu bazu i poslati čovjeka na Mjesec.

S druge strane Indija je lansirala prvu misiju na Mars, te su tako uz Amerikance, Europljane i Ruse postali nacija koja šalje ekspediciju na “crveni planet”. Inače, Indija je pokrenula “svemirski program” prije 50 godina, a prije pet godina njihov Chandrayaan satelit pronašao je prve dokaze o postajanju vode na Mjesecu.

Ovaj program 10 puta je jeftiniji nego što je to bio u slučaju Amerikanaca, pa je tako potrošeno svega 73 milijuna dolara, a upravo zbog cijena i niskih troškova Indija je vrlo atraktivna zemlja. Spomenimo kako su prije deset godina Japanci pokušali ući u orbitu Marsa, no test nije bio uspješan radi električnih problema. “Kako biste ušli u orbitu Marsa, morate usporiti letjelicu, no ne možete čekati kada ste blizu polja jer je onda prekasno.” — istaknuo je Mayank Vahaia, profesor astronomije i astrofizike na institutu u Mumbaiju.

Izgleda kako nas čekaju nova velika dostignuća na području svemira.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju