Kina šalje tri astronauta na svoju novu svemirsku postaju Tianhe

Kineska postaja Tianhe dugačka je 16,6 metara i široka 4,2 metra te je sposobna održavati astronaute na životu u svemiru.

Martina Čizmić | 11.06.2021. / 14:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je krenula u posljednje pripreme za slanje troje astronauta na kinesku svemirsku postaju koja se nalazi u Zemljinoj orbiti.

Raketa Long March 2F nalazi se na lansirnoj rampi lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi. Ova bi raketa u orbitu trebala odvesti letjelicu Shenzhou-12 i astronaute do središnjeg modula kineske svemirske postaje Tianhe.

Točan datum lansiranja još nije poznat. Naime, Shenzhou-12 trebala je biti lansirana 10. lipnja, no zbog problema sa teretom koji je trebala povesti, procjenjuj se da će lansiranje biti održano tjedan dana kasnije.

Misija obuhvaća odlazak prve ljudske posade na novu postaju, nekoliko tehničkih verifikacija samog modula te dodatne aktivnosti poput nekoliko svemirskih šetnji. Sama misija trebala bi postaviti i rekord u duljini boravka kineske posade u svemiru. Prema trenutno dostupnim podacima, predviđeno je da astronauti na postaji ostanu do rujna 2021. godine. 

Ovo će ujedno biti prvi put u više od 20 godina da su u Zemljinoj orbiti dvije svemirske postaje s ljudskom posadom. Posljednji se put to dogodilo u svibnju 2000. kad su istovremeno astronauti boravili na Međunarodnoj svemirskoj postaji i ruskoj postaji Mir.

Podsjetimo, kineska postaja Tianhe dugačka je 16,6 metara i široka 4,2 metra te je sposobna održavati astronaute na životu u svemiru.

Druga dva modula, Wentian i Mengtian, trebala bi se priključiti postaji 2022. godine što će astronautima omogućiti proučavanje života u svemiru, biotehnologije, fizike mikrogravitacije tekućina te druge tehnologije.

 Izvor: ScienceTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti