Kineski ratni brod upotrijebio laser na australskom špijunskom zrakoplovu, Australci zgroženi

U priopćenju u nedjelju, australski premijer Scott Morrison nazvao je incident činom zastrašivanja koji je bio ničim izazvan i neopravdan.

Branimir Vorša | 20.02.2022. / 10:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australsko ministarstvo obrane optužilo je Kinu da je ovog tjedna upotrijebila laser na jednom od australskih špijunskih zrakoplova, osudivši to kao ozbiljan sigurnosni incident koji je mogao ugroziti živote.

U subotnjem priopćenju, australska vojska tvrdi da je jedan od njenih špijunskih zrakoplova P-8A Poseidon otkrio laser koji je osvjetljavao zrakoplov dok je letio iznad australskih sjevernih prilaza.

Otkriveno je da laser dolazi s broda kineske ratne mornarice, navodi se u priopćenju. Australske vlasti du događaj ocijenile kao “ozbiljnan sigurnosni incident”.

Kineski brod je navodno plovio na istok kroz Arafursko more, između Papue Nove Gvineje i Australije, u vrijeme incidenta.

Ministarstvo obrane ustvrdilo je da je laser mogao ugroziti živote osoblja australskih obrambenih snaga (ADF) i zaključilo da takve akcije nisu u skladu sa standardima koje se očekuju od profesionalnih vojnih snaga.

U priopćenju u nedjelju, australski premijer Scott Morrison nazvao je incident činom zastrašivanja koji je bio ničim izazvan i neopravdan.

Australski ministar obrane Peter Dutton usporedio je navodni laserski sjaj s agresivnim maltretiranjem, dok je oporbeni čelnik Anthony Albanese incident nazvao nečuvenim činom agresije koji treba osuditi.

Sukobi između Australije i Kine su u porastu tijekom posljednjih nekoliko godina, jer se vlada australskog premijera Scotta Morrisona nastojala distancirati od Kine u korist daljnje suradnje sa Sjedinjenim Državama.

U rujnu su SAD, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale strateški sigurnosni pakt, koji je Kina nazvala kao pokušaj potkopavanja stabilnosti u regiji. Pakt, poznat kao AUKUS, osigurava put Kraljevskoj australskoj mornarici u nabavci podmornica na nuklearni pogon. Dužnosnici australske vlade također su bojkotirali Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti