Kinezi dominantni: Devet kompanija kontrolirat će budućnost umjetne inteligencije

Posebnu pažnju u budućnosti treba obratiti na tri kineske kompanije – Tencent, Baidu i Alibabu, koje će biti među predvodnicima AI revolucije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2018. / 12:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Utrka u razvoju umjetne inteligencije podsjeća na utrku u naoružanju tijekom hladnog rata, no dok su tada u prvom planu bili SAD i Rusija, čini se kako te zemlje, barem kada je u pitanju AI, nemaju šanse protiv Kineza. Na to je upozorila Amy Webb, osnivačica Future Today Institutea u svom redovnom godišnjem izvještaju u trendovima u tehnologiji.

Ti trendovi za ovu godinu uključuju svemirska putovanja, promjene u ljudskim genima na kojima rade znanstvenici, globalni nedostatak znanstvenika i stručnjaka za podatke, no najveći fokus bit će upravo na umjetnoj inteligenciji. Webb je prilikom objave tih trendova komentirala kako, ako su danas podaci ono što je prije bila nafta, onda Kina sa svojom online populacijom većom od 730 milijuna ljudi ima pristup najvećem i najvažnijem prirodnom izvoru budućnosti – podacima o tim korisnicima.

Također, u Kini ne postoje ni tako strogi zakoni vezani uz privatnosti i sigurnost korisnika, što im daje dodatnu prednost u odnosu na druge zemlje u kojima su privatnost i prava korisnika iznimno važna. Koliko je umjetna inteligencija važna za Kinu, pokazuje i podatak kako je ta zemlja uložila više novca od svih ostalih zemalja u AI te je najveći investitor u kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem umjetne inteligencije.

Amy Webb pita se kakvi su krajnji ciljevi Kine, s obzirom na ta velika ulaganja u umjetnu inteligenciju i "je li to dobro za budućnost čovječanstva".

Što se ostalih tehnologija povezanih s umjetnom inteligencijom tiče, možemo očekivati daljnji razvoj tehnologija poput prepoznavanja lica i prepoznavanja glasa – pri čemu je posebno izdvojila pametne zvučnike. Zanimljivo, ona smatra kako će 2018. godina biti početak kraja tradicionalnih pametnih telefona koje će s vremenom zamijeniti nosiva tehnologija poput pametnih satova, naočala, slušalica i drugih uređaja putem kojih ćemo moći komunicirati glasom.

Tijekom predavanja na kojem je predstavila trendove u tehnologiji izdvojila je devet kompanija koje će kontrolirati budućnost umjetne inteligencije te je riječ o svima dobro znanim tehnološkim divovima – Tencent, Baidu, Alibaba, Amazon, Google, Microsoft, Apple, Facebook i IBM, pri čemu je kao najvažnije kompanije na koje trebamo obratiti pažnju izdvojila upravo kineske kompanije Tencent, Baidu i Alibabu.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti