Kinezi su pomoću automatiziranog robota kemičara možda riješili problem proizvodnje kisika na Marsu

Kinesko rješenje može prostoriju veličine 100 kvadrata ispuniti razinom kisika poput one na Zemlji za samo 15 sati.

Branimir Vorša | 14.11.2023. / 12:36

Površina Marsa (Ilustracija: Getty)

U velikom znanstvenom postignuću autonomni robotski kemičar iskoristio je minerale iz marsovskih meteorita za stvaranje katalizatora za proizvodnju kisika. Riječ je o inovaciji koja obećava stvaranje kisika na Marsu za potporu budućim ljudskim misijama, nudeći isplativu alternativu transportu zaliha sa Zemlje.

Treba raditi s onim čega na Marsu ima

Yi Luo i njegov tim sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Kini razvili su potpuno automatiziranog robota kemičara, koji koristi laser velike snage za analizu pet marsovskih meteorita. Analiza tih meteorita identificirala je šest elemenata u izobilju: željezo, nikal, kalcij, magnezij, aluminij i mangan. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Nature Synthesis.

Mars Kina želi biti brža: Planira donijeti uzorke tla s Marsa prije NASA-e

Na Zemlji ne koristimo ovih šest elemenata, jer imamo više izbora... ali to je ono što imate na Marsu, kaže Luo.

Ručno testiranje trajalo bi 2000 godina

S više od 3,7 milijuna potencijalnih kombinacija Marsovih elemenata, ručno testiranje svakoga od njih trajalo bi duže od 2000 godina. Međutim, robot je upotrijebio umjetnu inteligenciju da predvidi optimalnu kombinaciju za katalizator koji proizvodi kisik.

Robot je sintetizirao i testirao više od 200 katalizatora koristeći slanu otopinu i ugljikov dioksid. Na kraju je identificirao katalizator usporediv s najboljim dostupnim na Zemlji prije deset godina, koji može raditi na -37 °C, što je slično Marsovim temperaturama, kontinuirano proizvodeći kisik više od šest dana.

Ugradnja MOXIE-ja u rover Perseverance NASA dokazala da može napraviti kisik na Marsu, a što je sljedeće?

Prve procjene učinkovitosti sustava

Luo procjenjuje da bi soba od 100 kvadratnih metara na Marsu, opremljena tim katalizatorom, mogla dostići razinu kisika kao na Zemlji za otprilike 15 sati.

Ross King sa Sveučilišta u Cambridgeu priznaje složenost postizanja navedenog kineskog podviga s robotom. Natjerati robota da radi nije trivijalno postignuće, jer morate natjerati toliko puno dijelova da rade zajedno, ističe.

Iako bi još uvijek moglo biti jednostavnije dizajnirati materijale na Zemlji i transportirati ih na Mars, autonomni roboti kemičari mogli bi se pokazati ključnim za istraživanje drugih planeta i područja u svemiru, gdje normalna komunikacija predstavlja veliki izazov.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti