Koliko dugo su oboljeli od COVID-19 zarazni? Novi podaci pokazuju da bi skraćivanje izolacije moglo biti opasno

Države diljem svijeta smanjuju rok za izolaciju nakon utvrđene zaraze koronavirusom. No, znanstvenici upozoravaju da to baš i nije pametno.

Martina Čizmić | 24.01.2022. / 13:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je prije dvije godine svijet zahvatila pandemija koronavirusa, brojne su se stvari promijenile. I dok je na početku izolacija trajala i 28 dana, danas u većini zemalja iznosi između 5 i sedam dana.

No, koliko je zapravo osoba zaražena koronavirusom zarazna i "opasna" za okolinu?

Prema trenutno dostupnim podacima, točnog odgovora zapravo nema. Vlade diljem svijeta, u pokušaju da zadrže koliko-toliko normalnu gospodarsku aktivnost, srezale su vrijeme izolacije i ublažile uvjete za povratak zaraženih osoba na posao. To se nimalo ne sviđa znanstvenicima koji upozoravaju da su takve odluke političke, a da nemaju temelja u znanosti, te da time riskiraju daljnje širenje virusa. Pogotovo ako se prije povratka na posao nisu ponovno testirali.

Slika nije dostupna Amerikanci drastično promijenili pravila: Izolaciju skratili na samo pet dana, ali ne svima

Prema procjenama britanske Agencije za zdravlje i sigurnost (UKHSA), otprilike trećina ljudi koji imaju COVID-19, peti dan nakon pojave simptoma ili pozitivnog testa i dalje su zarazni. Prema njihovim modelima, čak i među onima koji peti ili šesti dan izolacije budu negativni na brzom antigenskom testu, 7 posto je i dalje zarazno. Nakon 10 dana, taj postotak pada na samo pet posto.

Profesor molekularne imunologije sa Sveučilišta London Metropolitan, za Business Insider je rekao kako su osobe oboljele od COVID-19 potencijalno zarazne od dva dana prije pojave simptoma, do deset dana nakon njihove pojave.

Podaci UKHSA, koji su nedavno objavljeni, temelje se na dosadašnjim podacima o zaraznosti oboljelih od COVID-19, no treba napomenuti kako nema puno podataka o tome koliko su zaraženi omikron-varijantom koronavirusa dugo zarazni.

Slika nije dostupna Pandemija smanjila očekivano trajanje života najviše od Drugog svjetskog rata

Tako je prema podacima UKHSA, čak 31 posto oboljelih od COVID-19 zarazno peti dan od početka simptoma odnosno pozitivnog testa.

Sedam dana od početka simptoma odnosno pozitivnog testa taj se postotak smanjuje na 16 posto, a 10 dana od početka simptoma na samo 5 posto.

U većini slučajeva, iako znanstvenici upozoravaju da može biti iznimki, 14 dana od početka simptoma odnosno pozitivnog testa, zarazno je još samo jedan posto oboljelih.

Treba spomenuti i malu studiju iz Japana koja je pokazala da su osobe koje su cijepljene, ali zaražene s omikron-varijantom koronavirusa, najzaraznije bile tri do šest dana od pojave prvih simptoma. No, nakon 10 dana, u njihovim uzorcima nisu pronađeni nikakvi tragovi virusnih čestica.

Znanstvenici sa londonske Škole higijene i tropske medicine ističu kako bi se zaraza u društvu možda mogla gotovo u potpunosti eliminirati, ako bi se od oboljelih prije izlaska iz izolacije, zahtjevala dva dana negativnih testova. Bez obzira na to koliko su dugo bili bolesni ili pozitivni na testiranju.

Slika nije dostupna Bris umjesto karantene? Brzi antigenski testovi mogli bi biti jednako učinkoviti kao i samoizolacija

I tu treba napomenuti kako su modeli za te izračune rađeni prije pojave omikron-varijante koronavirusa. 

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti