Bris umjesto karantene? Brzi antigenski testovi mogli biti jednako učinkoviti u zaustavljanju širenja koronavirusa kao i samoizolacija

Za rizičnije zemlje višekratno testiranje moglo bi biti alternativa karantenama, prema istraživanju.

Hina | 26.03.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brzi antigenski testovi po povratku putnika s putovanja mogu biti jednako učinkoviti kao i karantena u zaustavljanju uvezenih slučajeva COVID-19, prema novom istraživanju za koje se turistička industrija nada da će uvjeriti zemlje da otvore svoje granice tijekom ljeta.

Britanija trenutačno brani sva inozemna putovanja, osim zbog posla, obrazovanja ili zdravstvenih razloga, a tu bi politiku trebala preispitati u travnju.

Rast broja zaraženih koronavirusom u nekim europskim zemljama i upozorenja britanske vlade Britancima da ne uplaćuju putovanja izazvali su zabrinutost da bi se zabrana putovanja mogla produljiti.

Istraživanje koje su naručili vlasnik zrakoplovne tvrtke British Airways IAG, Virgin Atlantic i drugi utvrdilo je da je u smanjivanju broja uvezenih slučajeva COVID-19 brzi antigenski test po povratku u zemlju jednako učinkovit kao i desetodnevna samoizolacija.

Prošle godine britanska pravila o desetodnevnoj karanteni po povratku u zemlju za putnike iz većine zemalja smlavila su turističku industriju jer su odvratila ljude od putovanja.

Nakon godine ograničenja i minimalnog prihoda aviokompanija one se očajnički nadaju početku putovanja i kad se to dogodi, žele da na popisu destinacija bude što je manji broj odredišta za koja je potrebno primjenjivati mjere karantene po povratku.

Rezultate istraživanja u četvrtak je objavila konzultantska tvrtka Oxera i Edge Health.

Vjerujemo da se međunarodna putovanja mogu nastaviti sigurno uz pomoć postupnog ublažavanja potreba testiranja i ograničenja na granici uz procjenu rizika koja se temelji na znanosti, kazao je izvršni direktor Virgin Atlantica Shai Weiss.

Za rizičnije zemlje višekratno testiranje moglo bi biti alternativa karantenama, prema istraživanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti