Kontrola zračne plovidbe upozorava: Dronovi ne smiju u blizinu aerodroma

Letenje dronom unutar kruga od 5 km od referentne točke aerodroma (uzletno-sletne staze) strogo je zabranjeno bez posebne dozvole nadležne kontrole zračnog prometa.

Martina Čizmić | 17.07.2019. / 13:36

Dron, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon što su zbog neodgovornih pilota dronova zatvarane zračne luke po svijetu, isto se dogodilo i u Hrvatskoj. Naime, zbog uočenog drona u blizini Zračne luke Split na dva je sata obustavljen sav zračni promet, a na teren je u potragu za pilotom upućena i policija.

Slika nije dostupna Zbog drona problemi na aerodromu: Dva zrakoplova morala sletjeti u Zadar umjesto Splita

Apelom se oglasila Hrvatska kontrola zračne plovidbe koja je upozorila vlasnike dronova na pravila koja bi trebali poštivati.

Letenje dronom unutar kruga od 5 km od referentne točke aerodroma (uzletno-sletne staze) strogo je zabranjeno bez posebne dozvole nadležne kontrole zračnog prometa.

Letenje unutar same kontrolirane zone u širem području aerodroma, a izvan navedenog kruga od 5 km, dozvoljeno je po automatskom postupku putem mobilne aplikacije AMC Portal Mobile svim registriranim korisnicima dronova do najveće visine od 50 m.

Ovim putem apeliramo na sve korisnike dronova da se registriraju u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, a za uporabu zračnog prostora u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe na AMC Portal, gdje će dobiti i informacije o svim ograničenjima za letenje u stvarnom vremenu, stoji na stranicama Hrvatske kontrole zračne plovidbe. 

Bespilotna letjelica Prijeti kazna zatvora od godine dana: Ako piješ, ne upravljaj dronom!

Dron (Foto: Thinkstock) Dronovi privremeno obustavili promet na zračnoj luci u Dubaiju

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti