Kontroverzan oglas na Facebooku: Hoće li ovo uplašiti kradljivce i zaštititi građane?

Amazonova kompanija Ring platila je oglas na Facebooku u kojem je prikazana navodna kradljivica koja je provaljivala u automobile te pozvala ljude koji ju možda prepoznaju da to prijave policiji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2019. / 07:39

Ring kamera (Foto: AFP)

Prošle godine Amazon je kupio kompaniju Ring koja proizvodi i prodaje kamere za videonadzor, a poznata je i po vlastitoj aplikaciji putem koje susjedi komuniciraju i međusobno se upozoravaju na sumnjive ljude i aktivnosti u susjedstvu. Također, prijavili su patent za tehnologiju prepoznavanja lica koju će vjerojatno implementirati u svoje kamere smještene na kućama i koje će automatski upozoravati policiju na sumnjive ljude koji se kreću susjedstvom.

Ring se nedavno odlučio na jedan kontroverzan potez – nakon što je jedna od njihovih sigurnosnih kamera snimila ženu koja pokušava provaliti u automobil, a policija iz Mountain Viewa na svojim internetskim stranicama objavila tu fotografiju s Ringove kamere, iz ove kompanije platili su oglas s tjeralicom na Facebooku. Dakle, među sponzoriranim objavama na Facebooku ljudima se pokazuje snimka i fotografije ove žene za koju se tvrdi da je traži policija zbog provale u automobil te se poziva ljude koji je poznaju da je prijave policiji.

Dio korisnika kojima se prikazao taj oglas pita se je li uopće legalno objavljivati takve oglase, a iz policijske uprave Mountain Viewa za američke medije komentirali su kako oni nisu od Ringa tražili objavu snimke i fotografija, no da će se zahvaljujući oglasu na Facebooku sigurno povećati broj ljudi koji će vidjeti i možda prepoznati tu ženu, na čemu su zahvalni. Glasnogovornik Ringa kaže da s objavom na Facebooku žele potaknuti zajednicu na suradnju s policijom kako bi očuvali susjedstva sigurnim.

Pitanje je mogu li takve nadzorne kamere i objave na Facebooku uplašiti lopove i povećati sigurnost jer, ako kradljivici znaju da su u određenom kvartu postavljene brojne Ringove kamere koje ih ne samo mogu snimiti, već zbog kojih fotografije i videozapisi njihove krađe mogu završiti kao sponzorirani oglasi na Facebooku, dio njih vjerojatno će preskočiti "operiranje" u takvim kvartovima.

No na Viceu kažu kako je činjenica da u ovom slučaju Ring objavljuje fotografije osobe koja je "nedužna dok joj se ne dokaže krivnja " i unaprijed je proglašavaju lopovom ne samo kako bi pomogli ljudima da se zaštite od lopova, već i kako bi prodali svoju opremu za nadzor.

Izvor: Vice
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti