Kraj jedne ere: 'Ovo je prijelomni trenutak u povijesti tehnologije'

Prema ovim informacijama udio Androida među operativnim sustavima porastao je na 37,93 posto, dok je udio Windowsa pao na 37,91

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.04.2017. / 08:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Ovo je prijelomni trenutak u povijesti tehnologije i kraj jedne ere' – ovako je Aodhan Culle iz StatCountera komentirao istraživanje ove kompanije prema kojem je Android prestigao Windowse i postao najpopularniji operativni sustav na svijetu. Udio Androida u porastu je već godinama, dok je prodaja stolnih i prijenosnih računala (koje pokreću Windowsi) u padu. Prema ovim informacijama udio Androida među operativnim sustavima porastao je na 37,93 posto, dok je udio Windowsa pao na 37,91 – ovo je iznimno mala razlika koja je u razini statističke pogreške, a u budućnosti možemo očekivati daljnje povećanje udjela Androida na tržištu operativnih sustava. Također, ove brojke ne odnose se na broj korisnika koji imaju instaliran određeni operativni sustav (jer veliki broj ljudi ima računala s Windowsima i telefone s Androidom), već na udio u internetskom prometu, tj. na operativne sustave s kojih korisnici posjećuju internetske stranice. Nakon Androida i Windowsa treće i četvrto mjesto zauzimaju Appleove platforme – iOS koji pokreće Appleove telefone i tablete zauzeo je 13,09 posto tržišta, dok je OS X zauzeo malo više od pet posto tržišta.

Rezultati su temeljeni na istraživanju 2,5 milijuna internetskih stranica s više od 15 milijardi posjeta mjesečno. Na stranicama StatCountera, osim situacije na globalnom tržištu, mogu se naći i podaci za pojedine zemlje - u Hrvatskoj su, kao i u većini Europe, i dalje dominantni Windowsi s udjelom od skoro 60 posto, Android zauzima 28,6 posto, iOS zauzima 7 posto, a Mac OS X 2,54 posto.

Culle podsjeća kako je Microsoft dominirao tržištem operativnih sustava još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a da je prije pet godina udio Androida iznosio samo 2,4 posto. No, u proteklih pet godina korisnici su kupili stotine milijuna telefona koje pokreće Android, a u brojnim zemljama u razvoju pametni telefoni s Androidom jedini su uređaj s kojeg korisnici pristupaju internetu. Kada su u pitanju operativni sustavi za stolna računala, Windowsi su i dalje dominantni te zauzimaju 84 posto tržišta.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti