Kriza je pri kraju: Pametni telefoni ponovo su tražena roba

Isporuke jeftinijih uređaja trebale bi porasti za 11 posto, nakon pada u 2023., uz pojačanu potražnju u karipskoj i latinoameričkoj regiji.

Hina | 28.03.2024. / 16:33

Telefoni, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Prodaja mobitela trebala bi se oporaviti u ovoj godini budući da popuštanje inflacije podupire potražnju na tržištima u razvoju dok kupce skupljih uređaja mami integracija generativne umjetne inteligencije, izvijestila je u četvrtak savjetodavna tvrtka Counterpoint Research.

Globalne isporuke pale su prošle godine više od četiri posto budući da su građani smanjili potrošnju pod pritiskom nesigurnosti u gospodarstvu.

U 2024. trebale bi porasti za tri posto, a glavni motor rasta trebala bi biti tržišta u nastajanju, poput Indije, Bliskog istoka i Afrike, posebno u kategoriji jeftinijih uređaja, smatraju u Counterpoint Researchu.

Isporuke jeftinijih uređaja trebale bi porasti za 11 posto, nakon pada u 2023., uz pojačanu potražnju u karipskoj i latinoameričkoj regiji.

Potražnju za mobitelima u cjenovnoj kategoriji od 150 do 249 dolara trebalo bi potaknuti slabljenje inflacije u regijama poput Afrike i stabilizacija lokalnih valuta, priopćio je Counterpoint, uz dodatni poticaj pojačane konkurencije među kineskim proizvođačima poput Oppoa, Viva i Xiaomija i oporavka potražnje za IT uređajima.

U najskupljoj kategoriji koju definira cjenovni raspon od 600 do 799 dolara prodaja bi trebala porasti za 17 posto zahvaljujući integraciji genAI tehnologije i potražnji za sklopivim uređajima, stoji u izvješću.

Najviše će skupih mobitela vjerojatno prodati Apple i Huawei, procjenjuju u Counterpoint Researchu, zahvaljujući stabilnoj potražnji za iPhoneima, osobito na tržištima u razvoju, i vodećoj poziciji Huaweija na matičnom kineskom tržištu, posebno nakon inauguracije seta poluvodiča 5G Kirin.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti