''Krvavi mjesec'' zasjao na nebu: Pogledajte kako izgleda jedan od najljepših nebeskih prizora

Oni koji rano rane, jedan od najljepših nebeskih prizora mogli su vidjeti vlastitim očima jutros između 4:30 i 5:30, a za ostale tu su fotografije crvenog spektakla na horizontu - i sljedeća pomrčina na koju će morati pričekati još koju godinu.

A. Ž. | 16.05.2022. / 07:10

Galerija

U jedinoj punoj pomrčini Mjeseca u godini, Zemlja je došla između Sunca i Mjeseca, a padajući u potpunosti u Zemljinu sjenu, Mjesec je polako tamnio da bi na kraju postao tamnocrven.

Događaj je bio vidljiv golim okom prije zore u ponedjeljak u većem dijelu Europe dok je Amerika u nebeskom spektaklu mogla uživati večer ranije.

Na sljedeću potpunu pomrčinu Mjeseca trebat ćemo čekati do 2025. godine, no ni tada se ona neće vidjeti cijela, poručili su iz Hrvatskog astronomskog saveza u suradnji s kojim su pojedina astronomska društva i druge organizacije organizirala javna opažanja ove pomrčine.

 

Mjesec je izgledao veći nego inače jer je bio na najbližoj točki Zemlji svoje orbite pa otud i naziv super Mjesec. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi puni mjesec u svibnju često se naziva i cvjetnim Mjesecom jer se poklapa s proljetnim cvijećem.


 

Jedina sunčeva svjetlost koja je došla do Mjeseca tijekom potpune pomrčine prošla je kroz Zemljinu atmosferu. To svjetlo bilo je krvavo crveno, od svih Zemljinih izlazaka i zalazaka sunca koji se reflektiraju na Mjesečevu površinu, objasnio je ranije Gregory Brown, astronom s Kraljevskog opservatorija u Greenwichu u Londonu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti