Stiže jedan od najljepših nebeskih prizora, bit će vidljiv i iz Hrvatske: Potpuna pomrčina i superkrvavi Mjesec

Jedan od najzapanjujućih prizora stiže na nebo u ponedjeljak rano ujutro - takozvani superkrvavi Mjesec. Riječ je o jedinoj pomrčini Mjeseca ove godine koja će biti vidljiva i iz Hrvatske.

Branimir Vorša | 15.05.2022. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U jedinoj punoj pomrčini Mjeseca u godini, Zemlja će doći između Sunca i Mjeseca. Padajući u potpunosti u Zemljinu sjenu, Mjesec će polako potamniti prije nego što postane tamnocrven.

Događaj će biti vidljiv golim okom prije zore u ponedjeljak u većem dijelu Europe. Amerika će dobiti sjajan pogled na taj nebeski spektakl u nedjelju navečer.

U Hrvatskoj, Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu polusjenu u ponedjeljak rano ujutro oko 03:30 (početi će manje sijati), a u punu Zemljinu sjenu će početi ulaziti oko 04:30 (početi će poprimati crvenkastu boju). To će trajati do oko 05:30 kada u našim krajevima Mjesec zalazi pa nećemo moći vidjeti cijeli tijek pomrčine Mjeseca, pojašnjenje je Doriana Božičevića, glavnog tajnika Hrvatskog astronomskog saveza, koje prenosi portal Universitas.

Mjesec će izgledati veći nego inače jer će biti na najbližoj točki Zemlji svoje orbite, otkud i proizlazi naziv super Mjesec. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi puni mjesec u svibnju često se naziva i cvjetnim Mjesecom, jer se poklapa s proljetnim cvijećem.

Jedina sunčeva svjetlost koja će doći do Mjeseca tijekom potpune pomrčine proći će kroz Zemljinu atmosferu. To svjetlo bit će krvavo crveno, od svih Zemljinih izlazaka i zalazaka sunca koji se reflektiraju na Mjesečevu površinu, objašnjava dr. Gregory Brown, astronom s Kraljevskog opservatorija u Greenwichu u Londonu.

Amerikanci će biti počašćeni punim spektaklom koji će trajati 84 minute.

Naravno, najbolja točka za svjedočenje ove pomrčine je mjesto koje je vrlo malo ljudi imalo sreće uopće i posjetiti, a to je sam Mjesec.

Da ste astronaut koji stoji na Mjesecu i gleda unatrag prema Zemlji, vidjeli biste crveni prsten kako se kreće oko vanjskog dijela našeg planeta, objašnjava dr. Brown.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti