Legendarna glumica preminula je prije više od 55 godina, ali zahvaljujući AI-u moći ćete je opet čuti

Iako to sve dobro zvuči u teoriji, pitanje je kako će obični korisnici reagirati na AI verzije dobro poznatih glasova i hoće li to narušiti onu autentičnost na koju su naviknuli.

Martina Čizmić | 08.07.2024. / 13:57

Mrtvi glumci u aplikaciji (Foto: ElevenLabs)

Ako ste gledali originalnu verziju filma "Čarobnjak iz Oza", zasigurno vam je u sjećanju ostala Judy Garland i njezino tumačenje glavnog lika Dorothy. Za mnoge je upravo ta verzija jedina prava verzija toga filma. Nažalost, Judy Garland umrla je davne 1969. godine, davno prije pojave pametnih telefona, računala ili interneta, pa su sve njene fotografije i snimke zapravo iz fizičke arhive.

Brian Cox Britanski se glumac pobunio: Umjetna inteligencija zapravo je krađa identiteta i pitanje ljudskih prava

No, što kad biste mogli čuti priču "Čarobnjak iz Oza" u obliku audio knjige koju čita upravo Judy Garland? Tvrtka ElevenLabs objavila je kako je uspjela dogovoriti pravo na korištenje glasa Judy Garland, ali i drugih legendarnih holivudskih lica kao što su to James Dean i Burt Reynolds, za svoju novu aplikaciju Reader. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, njihovi će se glasovi digitalizirati i koristiti za čitanje knjiga, tekstova, članaka i sličnog u aplikaciji.

Iz ElevenLabsa uvjereni su da će dodavanje ovih poznatih glasova njihovom popisu pripovjedača biti veliki korak naprijed da sadržaj učine dostupnim na bilo kojem jeziku i u bilo kojoj verziji.

Slika nije dostupna Glas Dartha Vadera postao je besmrtan: Legendarni glumac prepustio "kormilo" umjetnoj inteligenciji

Iako iz ElevenLabsa nisu otkrili koliko je visoka financijska strana dogovora s obiteljima preminulih glumaca, dogovor predstavlja svojevrsni presedan za licenciranje i rad s ostavštinom davno preminulih umjetnika.

Kako je za CNN pojasnio profesor u odjelu za komunikacije na Sveučilištu Northern Illinois, David Gunkel, osoba ne može zaštititi vlastiti glas, ali može zaštititi snimku.

To znači da će obitelji preminulih glumaca dobiti znatan iznos novca od licenciranja i ugovora, ističe Gunkel.

Iako to sve dobro zvuči u teoriji, pitanje je kako će obični korisnici reagirati na AI verzije dobro poznatih glasova i hoće li to narušiti onu autentičnost na koju su naviknuli.

Još ne znamo kakvo je tržište za takve proizvode, ali već možete vidjeti da su audioknjige koje čitaju prepoznatljivi glasovi i slavne osobe, veoma tražene. Ako postoji način da slavna osoba "pokrije" sve vrste sadržaja, a da pritom ne mora sama izgovoriti baš svaku riječ, to bi moglo još više otvoriti tržište, smatra Gunkel.

Inače, ovo nije prvi slučaj da je glumac prepustio svoj glas za korištenje uz pomoć umjetne inteligencije. No, puno je više onih slučajeva u kojima se glumci bune jer je njihov glas (i stas) iskorišten bez dogovora i dopuštenja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti