Angažirala je odvjetnike: Poznata glumica šokirana i bijesna zbog novog poteza OpenAI-a

Nakon kritika iz OpenAI-a najavili su pauziranje opcije Sky.

Hina | 21.05.2024. / 11:05

Scarlett Johansson (Foto: Afp)

Glumica Scarlett Johansson rekla je da je šokirana i bijesna nakon što je istraživački laboratorij za umjetnu inteligenciju OpenAI proizveo sintetički glas koji u ChatGPT-u, alatu u području obrade prirodnog jezika i umjetne inteligencije, jezivo podsjeća na njezin.

Glumica je prethodno odbila surađivati s OpenAI tvrtkom na takvom projektu.

OpenAI je nakon reakcije Johansson priopćio da će pauzirati korištenje jednog od glasova u ChatGPT-u koji podsjeća na glas holivudske glumice.

Predstavljanje GPT-4o OpenAI predstavio nove značajke svog velikog jezičnog modela koje svi mogu iskušati

Neki su korisnici komentirali sličnost između glasa poznate glumice i jednog među opcijama glasova nazvanog Sky koji se nalazi u aplikaciji.

Čuli smo upite o tome kako smo izabrali glasove za ChatGPT, posebice Sky. Radimo na tome da pauziramo korištenje opcije Sky dok obrađujemo te upite, objavio je OpenAI na platformi X.

U rujnu je izvršni direktor AI-a Sam Altman ponudio glumici da radi za njih i posudi svoj glas sustavu ChatGPT jer je smatrao da bi njezin glas umirujuće djelovao na ljude kojima tehnologija predstavlja nelagodu, no Johansson je to nakon pomnog razmišljanja odbila.

Devet mjeseci kasnije, dodaje, njezini prijatelji, obitelj i publika zamijetili su kako je najnoviji sustav Sky zvučao kao ona.

Kada sam čula objavljeni demo, bila sam šokirana, bijesna i u nevjerici jer je Altman nastavio s kreiranjem glasa koji jezivo zvuči kao moj, i to u tolikoj mjeri da moji najbliži prijatelji i obitelj nisu mogli uočiti razliku, rekla je Johansson.

Dodaje da je OpenAI nevoljko" pristao maknuti Sky nakon što je angažirala odvjetnike.

Sam Altman i Ilya Sutskever Suosnivač OpenAI-a napustio tu tvrtku, Altman se oprostio riječima: "On je jedan od najvećih umova naše generacije"

OpenAI tvrdi da Sky nije imitacija Scarlett Johansson, već pripada profesionalnoj glumici koja koristi svoj prirodni glas, ali da ne može otkriti njezino ime zbog zaštite privatnosti.

Johansson je inače 2013. posudila svoj glas računalnom programu u futurističkoj ljubavnoj drami 'Ona' (Her), u kojoj se junak, kojeg glumi Joaquin Phoenix, zaljubi u računalni program zbog zavodljivog, vrckavog seksi glasa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti