Suosnivač OpenAI-a napustio tu tvrtku, Altman se oprostio riječima: "On je jedan od najvećih umova naše generacije"

Nakon gotovo desetljeća rada u OpenAI-u njegov suosnivač Ilya Sutskever objavom na platformi X oprostio se od kolega obznanivši svoj odlazak iz te tvrtke.

Branimir Vorša | 15.05.2024. / 13:15

Sam Altman i Ilya Sutskever
Sam Altman i Ilya Sutskever (Foto: Afp)

Ilya Sutskever, suosnivač OpenAI-a, javno je objavio svoj odlazak iz tvrtke, označavajući kraj gotovo desetljeća dugog putovanja. Sutskever se prošle jeseni našao u središtu drame u upravnom odboru kada se pridružio odluci o smjeni glavnog izvršnog direktora Sama Altmana, samo da bi odluka bila naknadno poništena, nakon pomutnje koju je izazvala. Sam Sutskever je Altmanu u studenom prenio vijest o otpuštanju.

Oglasivši se objavom na platformi društvenih medija X, Sutskever je otkrio svoj odlazak, aludirajući na novi pothvat blizak njegovom srcu, ali obavijen velom tajne.

Predstavljanje GPT-4o OpenAI predstavio nove značajke svog velikog jezičnog modela koje svi mogu iskušati

Sam Altman Altman upozorava: Ovaj aspekt AI-a ljudi ne uzimaju za ozbiljno, a mogao bi imati jako velik utjecaj na naše živote

Nakon gotovo desetljeća donio sam odluku napustiti OpenAI. Putanja tvrtke nije ništa drugo do čudesna i uvjeren sam da će OpenAI izgraditi AGI koji je i siguran i koristan pod vodstvom Sama Altmana, Grega Brockmana, Mire Murati i sada, pod izvrsnim istraživačkim vodstvom Jakuba Pachockija. Bila mi je čast i privilegija raditi zajedno s vama i svi ćete mi jako nedostajati. Zbogom i hvala na svemu. Uzbuđen sam zbog onoga što slijedi — projekta koji je za mene vrlo osobno značajan i o kojem ću pojedinosti podijeliti u dogledno vrijeme, poručio je u spomenutoj objavi Sutskever.

Altman je izrazio duboko žaljenje zbog rastanka, veličajući Sutskevera kao jednog od najvećih umova naše generacije.

Prazninu nastalu Sutskeverovim odlaskom sad popunjava Jakub Pachocki, kojeg Altman hvali jednakim riječima kao i Sutskevera. Altman je izrazio nepokolebljivo povjerenje u Pachockijevu sposobnost usmjeravanja OpenAI-a prema njegovoj velikoj misiji demokratizacije prednosti generativne umjetne inteligencije (AGI).

AGI, uzvišen koncept koji sažima viziju strojeva koji postižu inteligenciju sličnu ljudskoj ili je čak nadmašuju, i dalje je pokretačka snaga OpenAI-evih nastojanja. Nedavno je tvrtka predstavila revolucionarno ažuriranje svog AI modela, koje se može pohvaliti mogućnostima razmišljanja u stvarnom vremenu u tekstualnim, audio i video formatima.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti