Glas Dartha Vadera postao je besmrtan: Legendarni glumac prepustio "kormilo" umjetnoj inteligenciji

Unatoč Disneyjevoj upotrebi umjetne inteligencije za Vaderov glas, Jones preuzima ulogu "dobronamjernog kuma" i još uvijek pomaže studiju u opisivanju Vadera.

Branimir Vorša | 25.09.2022. / 10:09

Darth Vader
Darth Vader (Foto: Afp)

Glumca Jamesa Earla Jonesa mnogi pamte, između ostalog, i kao nezamjenjivi glas galaktičkog zlikovca Dartha Vadera iz filmske franšize Ratova zvijezda, no obzirom da je vremešni glumac u 91 godinoi života, njegov nezamjenjivi glas ipak će morati netko zamijeniti.

Prema izvješću Vanity Faira, Jones je potpisao prava na svoj arhivski glasovni rad, dopuštajući ukrajinskoj startup tvrtki Respeecher da iskoristi AI tehnologiju i rekreira zvuk njegova glasa u Disneyjevoj seriji Obi-Wan Kenobi.

Respeecher koristi zvučne zapise za "kloniranje" Jonesovog glasa putem umjetne inteligencije, što je Disneyju omogućilo da i dalje zadrži ikonski Jonesov glas u novim Vaderovim dijalozima, u navedenoj seriji.

Matthew Wood, nadzorni montažer zvuka Skywalker Sounda, rekao je za Vanity Fair da je ponudio Jonesu opciju nakon što je "spomenuo da razmišlja o prekidu" uloge Dartha Vadera. Nakon što je Jones dao Lucasfilmu dopuštenje za korištenje glasa generiranog umjetnom inteligencijom, Vanity Fair kaže da je studio zadužio Respeecher da učini da AI Vader zvuči kao Jonesov Vader.

Unatoč studijskoj upotrebi umjetne inteligencije za Vaderov glas, Wood kaže da Jones preuzima ulogu "dobronamjernog kuma" i još uvijek pomaže studiju u opisivanju Vadera.

James Earl Jones James Earl Jones (Foto: Afp)

Projekt s glasom Dartha Vadera također nije prvi put da Respeecher radi s Lucasfilmsom. Startup je također generirao glas za mlađu verziju Lukea Skywalkera u Disneyjevim serijama The Mandalorian i The Book of Boba Fett.

U priopćenju za medije, Respeecher objašnjava da je koristio isječke iz radijskih emisija, intervjua, ADR-ova i sinkronizacija s Markom Hamillom, kako bi digitalno rekreirao i Skywalkerov glas.

Drugi AI alati za sintezu govora kao što su Voicemod, Veritone, Descript i Resemble AI također su se pojavili kao potencijalni načini za slavne osobe i kreatore da digitalno rekreiraju svoje glasove.

Sad se čini da je Vaderov glas zapravo i efektivno doegnuo razinu besmrtnosti, uz pomoć tehnologije i AI-ja.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti