Galerija

 Astronaut Edwin "Buzz" Aldrin jedan je od dvojice astronauta koji su prije 50 godina prvi prošetali Mjesecom. Upravo se on nalazi na većini fotografija koje su nastale taj dan, jer je Neil Armstrong bio spretniji s fotoaparatom.

No, uoči velike obljetnice, Aldrin je javno izrazio negodovanje zbog nedostatka napretka u istraživanju i putovanju u svemir.

Prije 50 godina, raketa Saturn 5 odvela je upravljački modul, lunarni modul i nas trojicu na Mjesec. Sletjeli smo, istraživali, vratili se. To je 50 godina bez napretka. Mislim da bismo se trebali malo sramiti jer nismo uspjelli napraviti ništa bolje od toga, rekao je gostujući na svečanoj večeri u knjižnici Ronald Regan.

Podsjetio je kako je posljednja ljudska posada na Mjesec poslana 1972. godine te se od tad ljudi nisu našli ni na jednom drugom nebeskom tijelu.

To bi se u bliskoj budućnosti moglo promijeniti, jer SAD planira do 2024. godine poslati novu ljudsku misiju na Mjesec i tako nastaviti svoj svemirski program.

Možda će na 55. obljetnici slijetanja na Mjesec Aldrin moći stisnuti ruku novoj generaciji astronauta koji su prošetali Mjesecom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju