Posljednji MiG-ovi 21 u Europi privukli pozornost i profesionalnih stranih vojnih fotografa

Protekli vikend označio je i posljednji let borbenog zrakoplova MiG-21 u Europi pa je to bila prilika koju nisu propustili ni strani entuzijasti kako bi se pohvalili posjetom aeromitingu AIRVG2024 i ispraćaju hrvatskih MiG-ova u mirovinu.

Branimir Vorša | 14.05.2024. / 16:11

Posljednji let MiG-a 21 HRZ-a, zajedno s Rafale F-3R
Posljednji let MiG-a 21 HRZ-a, zajedno s Rafale F-3R (Foto: Tomislav Miletic/Pixsell)

Proteklog vikenda na prostoru starog terminala Zračne luke dr. Franjo Tuđman održan je aeromiting AIRVG2024 na kojem su prikazani i posljednji primjerci borbenih zrakoplova MiG-21 u Europi.

Sama ta činjenica privukla je pozornost brojnih entuzijasta, a među njima je bio i Military Aviation Reachout (MAR), odnosno strani tim profesionalnih zrakoplovnih fotografa, koji dijele zajednički interes za ratnim zrakoplovstvom i fotografijom, i koji su isto tako bili na navedenom aeromitingu AIRVG2024.

Danas su članovi MAR-a prisustvovali AIRVG24 kako bi svjedočili jednom od posljednjih javnih prikaza časnih MIG-ova 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - jedinih preostalih letećih primjeraka u Europi! Statički prikaz uključivao je i nekoliko primjera njihovih rotacijskih jedinica, napisali su MAR-ovci na svojoj Facebook stranici, dok se njihov puni izvještaj očekuje u narednim tjednima, kako kažu.

AIRVG2024 je bila priredba koja se održavala pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji Grada Velike Gorice i suorganizaciji Međunarodne zračne luke Zagreb te uz potporu Ministarstva obrane RH, radi promocije zrakoplovstva i zrakoplovnih zanimanja u Hrvatskoj i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ).

Javnosti su bili predstavljeni Rafale F-3R i tri MiG-21 borbena zrakoplova HRZ-a.

MiG-21UM, poznat i kao "Kockica" posebnom je bojom obojan u crveno-bijelim poljima šahovnice hrvatskog grba. Zrakoplov nije sposoban za let i nalazi se u vojnom dijelu Zračne luke Zagreb.

bojnica Antonija Trupinić, pilotkinja HRZ-a Na spektaklu u Velikoj Gorici najviše su uživali mladi, pilotkinja Trupinić: "Hrvatsko zrakoplovstvo je uz Baby Lasagnu"

MIG-21 Prošle su 32 godine: Borović je već izgubio nadu i htio iskočiti iz aviona kojemu je ponestajalo goriva kada je uočio bljesak

Drugi veteran HRZ-a bio je MiG-21R, poznat i kao "Rudijev MiG", jer je s njim hrvatski pilot Rudolf Perešin prebjegao iz Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva u austrijski Klagenfurt 25. listopada 1991. godine. Perešin je poletio iz vojne zračne baze Željava-Bihać i nakon foto-izviđanja iznad Slovenije sletio u Austriju. Zrakoplov je zadržao originalne oznake Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, a bio je izložen i na AirPower Air Showu 2011. godine. Rudijev MiG se konačno vratio u Hrvatsku 2019. godine.

Treći i posljednji izloženi MiG, MiG-21 bis D, postavljen je na drugom dijelu piste, u blizini mjesta rezerviranog za helikoptere. Riječ je o MiG-u 21, koji je jedan od posljednjih koji je još uvijek operativan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti