Loptoliki robot umjetne inteligencije, nazvan ''leteći mozak', lansiran je u petak prema Međunarodnoj svemirskoj postaji u teretnom svemirskom brodu Dragon tvrtke SpaceX.

Lansiranje rakete Falcon 9 s Cape Canaverala u petak ujutro po mjesnom vremenu proteklo je potpuno u redu, objavila je NASA.

SpaceX, tvrtka Elona Muska, ima ugovor s američkom svemirskom agencijom o opskrbljivanju Međunarodne svemirske postaje.

I teretni brod Dragon i raketa Falcon 9 koja ga prevozi već su letjeli u svemir. Dragon je bio u svemiru 2016., a Falcon je prije dva mjeseca u orbitu ponio NASA-in satelit.

Musk i njegova kompanija time nastavljaju koristiti rabljene dijelove raketa i svemirskih brodova kako bi smanjili troškove putovanja u svemiru.

Dragon, koji ukupno nosi 2.700 tona razne opreme, na ISS bi trebao stići 2. srpnja.

Ključni dio opreme je uređaj veličine košarkaške lopte nazvan CIMON - (Crew Interactive MObile CompanioN).

Zovu ga letećim mozgom jer je programiran da prepoznaje lice i glas njemačkog astronauta Alexandera Gersta, geofizičara Europske svemirske agencije.

To je povijesni trenutak, CIMON će bti prvi robot svoje vrste u interakciji s ljudima u svemiru, rekao je stručnjak njemačkog svemirskog centra Christian Karrasch, robotov projektni menadžer.

Kada ga Gerst pozove, robot će akustično osjetiti odakle ga zove i okrenuti se i otplutati u tom smjeru. Kada dođe do astronautove razine očiju moći će kamerom detektirati je li osoba ispred njega Gerst ili netko drugi.

Robot ima više od desetak propelera koji će mu pomoći da se kreće postajom i ne sudara se sa stvarima.

Radni jezik mu je engleski. Dizajniran je da razumije Alexandera. Kada on progovori, robot će doći, objasnio je Karrasch.

Cilj projekta je ponajviše demonstracija rada tehnologije. Robot bi trebao pomoći Gerstu u raznim znanstvenim ispitivanjima. I najvažnije, CIMON ima dugme za isključivanje. Kad je 'offline', robot na Zemlju ne može emitirati ništa što Gerst ne želi.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju