Linux operativni sustav dobio vlastiti "plavi ekran smrti"

Linux će odsad imati vlastitu verziju, inače omraženog "plavog ekrana smrti", koji je dosad praktički bio zaštitni znak Windowsa.

Branimir Vorša | 08.12.2023. / 10:21

Plavi ekran smrti
Plavi ekran smrti (Foto: Getty Images)

Linux je predstavio vlastitu verziju takozvanog "Plavog ekrana smrti" (engl. Blue screen of death ili BSOD) s najnovijim izdanjem systemd-bsod za Linux sustave.

Navedena usluga systemd-bsod generira poruku o pogrešci preko cijelog zaslona u slučaju kvara sustava, funkcionirajući kao hitni alat za bilježenje grešaka tijekom problema s pokretanjem operativnog sustva. Zaslon uključuje QR kod koji korisnici mogu skenirati i dobiti dodatne informacije o problemu.

Slika nije dostupna S Windows 11 u povijest odlazi jedan od najomraženijih dijelova tog operativnog sustava

Ta eksperimentalna značajka dio je projekta Outreachy, odnosno skupine koja ljudima omogućuje stažiranje za razvoj alata otvorenog koda.

Systemd-bsod je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, kao što pokazuje dnevnik promjena na GitHubu, s potencijalnim novim promjenama na pomolu. S obzirom na integralnu ulogu systemd-a u glavnim distribucijama Linuxa kao što su Ubuntu, Fedora, Debian i Red Hat, očekuje se da će značajka BSOD biti široko prihvaćena u distribucijama Linuxa do 2024. godine.

Vrijedno je napomenuti da trenutno nema značajnih promjena BSOD-a kad je riječ o operativnom sustavu Windows. Microsoft je tijekom godina eksperimentirao s raznim izmjenama svog BSOD-a, poput uvođenja tužnog lica u Windows 8 (2012.) i QR kodova 2016. godine. Iako je Windows 11 nakratko imao crni BSOD zaslon, Microsoft se vratio na prethodni dizajn ubrzo nakon izdanja operativnog sustava iz 2021. godine.

Slika nije dostupna Microsoft će u "plavi ekran smrti" dodati i QR kod?

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti