BSoD je zapravo Blue Screen of Death, odnosno "plavi ekran smrti", koji je integralni dio Microsoftovog operativnog sustava još od informatički pradavne 1993. godine i Windows NT 3.1 inačice. Da, doista se može konstatirati kako je riječ o integralnom dijelu Windowsa, jer gotovo sigurno ne postoji korisnik kojem se Microsoftov OS nije barem jednom "zaledio", "srušio" i izbacio famozni "plavi ekran smrti". Nekada je to značilo bjesomučno kopanje u potrazi za greškom koja se pojavila na ekranu, pogotovo ako se BSod ponavljao često. Prosječnom korisniku su silne "brojke i slova" koje su se pojavile na BSoD bile potpuno nerazumljive i izvor nevjerojatnih frustracija. 

S napretkom i razvojem korisničkog sučelja stvari su se mijenjale i cijela priča je za krajnjeg korisnika bila nešto jednostavnija i razumljivija, iako još uvijek poprilično misteriozna. Ali, kako su računala i operativni sustavi sve više intuitivni i sve više doista u službi korisnika, tako bi se, ako je vjerojati za sada nepotvrđenim svjedočanstvima na raznim portalima, uskoro moglo dogoditi da do detekcije greške u Windowsima dođemo brže nego ikada prije. Naime, Microsoft navodno uvodi QR kod na "plavi ekran smrti" 9 i to u novoj verziji Windows 10 OS-a. QR kod je tu, naravno, kako bi se, nakon što se skenira čitačem QR koda na pametnom telefonu korisnika preusmjerilo na stranicu s detaljnim i jednostavnim opisom greške i potencijalnim rješenjem. 

Nema sumnje kako će QR kod, ako se doista pojavi u Windows 10 OS-u, biti sasvim nova dimenzija u detekciji i otklanjaju grešaka u Microsoftovom operativnom sustavu. Ali, za sada nitko iz kompanije iz Redmonda nije niti potvrdio, niti demantirao da će se nova opcija uskoro pojaviti u Windows 10 OS-u. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju