S Windows 11 u povijest odlazi jedan od najomraženijih dijelova tog operativnog sustava

Kada na nadolazećoj verziji Windowsa dođe do neke velike pogreške, korisnicima se neće pokazati plavi, već - crni ekran smrti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.07.2021. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina dugogodišnjih korisnika Windowsa vjerojatno je dobro upoznata s terminom Blue Screen of Death (BSOD), plavim ekranom s upozorenjem koje se pojavljuje nakon neke veće greške u operativnom sustavu. Ovaj se problem naročito javljao u starijim verzijama Windowsa, dok su novije verzije puno stabilnije te se korisnici puno rjeđe susreću s BSOD.

Slika nije dostupna Službeno predstavljeni novi Windows 11 - što je sve novo i kad će se naći na računalima korisnika?

S novom verzijom Windowsa, nadolazećom jedanaesticom koja bi trebala biti dostupna u listopadu, čini se da će plavi ekran smrti zauvijek otići u povijest. Naime, među brojnim promjenama koje je Microsoft uveo u W11 i koje testira, nalazi se i promjena ekrana koji javlja fatalne pogreške. Microsoft bi tako Blue Screen of Death trebao zamijeniti s Black Screen of Death, što znači da će i popularna kratica (BSOD) ostati ista.

Crni ekran smrti, osim promjene boje, vjerojatno neće imati neke druge promjene i novitete, a nije poznato zbog čega su se iz američke kompanije odlučili na ovaj potez i promjenu. Microsoft je s malim promjenama na Blue Screen of Death počeo predstavljanjem verzije Windows 8 kada je na ekran dodan tužni smajlić. Četiri godine poslije dodan je i QR kod.

Slika nije dostupna Internetom kruže glasine o datumu početka prodaje nove verzije Windowsa

BSOD je predstavljen još u verziji Windows 3.0, kao pomoć za lakšu dijagnozu hardverskih i memorijskih problema IT profesionalcima i korisničkoj podršci, naglašavaju na The Vergeu, a ako netko možda do sada nije video jedan od velikih failova Microsofta i Billa Gatesa s plavim ekranom u smrti, pogledajte ga u prilogu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti