Službeno predstavljeni novi Windows 11 - što je sve novo i kad će se naći na računalima korisnika?

Najveće se promjene odnose na Windows Store koji će, uz Windows nuditi i Android aplikacije.

Martina Čizmić | 25.06.2021. / 07:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Napokon smo i to dočekali. Nakon šest godina Microsoft je predstavio novu verziju svog operativnog sustava Windows - Windows 11.

Nova verzija, o kojoj se mnogo već znalo i prije samog predstavljanja, zahvaljujući curenju inofrmacija. Već na prvi pogled Windows 11 razlikuje se od svojih prethodnika i pomalo podsjeća na neke druge operativne sustave koje smo imali prilike vidjeti. U Microsoftu su istaknuli kako su maksimalno pojednostavili dizajn i korisničko iskustvo kako bi potaknuli produktivnost i kreativnost. Tako je gumb Start prebačen u središte ekrana, a većina prečica koja se pojavljuje vezana je uz pohranu u oblaku i Microsoft 365.

Windows 11 uključuju brojne opcije koje su namijenjene poslovnim korisnicima koji koriste svoja računala za svakodnevni rad u tvrtki, ali imaju potrebu i da budu mobilni. Tako je olakšan rad u nekoliko prozora odnosno aplikacija istovremeno kroz Snap Layouts, Snap Groups i Desktop. Korisnici će moći stvoriti i različite Desktop ekrane za različite potrebe - posao, igranje, školu ili jednostavno kućne potrebe.

Windows (Foto: AFP) Poznato je kada Microsoft prekida podršku za Windows 10

Slika nije dostupna Poznat datum Microsoftove konferencije: Predstavit će Windows 11?

Slika nije dostupna Uskoro stiže nova generacija Windowsa!

Tako će Microsoftov alat za suradnju, Teams, odnosno njegov chat biti direktno uključen u operativni sustav, što će mnoge vjerojatno potaknuti da koriste taj sustav za komunikaciju s kolegama, umjesto popularnog Slacka.

No, u Microsoftu su vodili računa i gamerima koji će s novom verzijom operativnog sustava imati bolje performanse za igranje videoigara i aplikaciju namijenjenu za Microsoftov servis za igranje Xbox.

U Microsoftu su posebnu pozornost posvetili i organizaciji informacija koje su korisnicima potrebne na dnevnoj bazi. Tako će Widgets dobiti AI pojačanje koje će detektirati koje informacije korisnik treba svakodnevno i organizirati ih tako da mu budu na dohvat ruke. Kako ističu, korisnici će kroz personalizirani zid s informacijama moći vidjeti kakva je vremenska prognoza, što ih još čeka na listi sa zadacima (To do), ali i dobiti kratke informacije o najnovijim vijestima.

Kako je istaknuto na predstavljanju, Windows 11 na tržištu će se naći do kraja ove godine i uključivat će potpuno novu trgovinu aplikacijama Windows Store, koja će developerima omogućiti korištenje vlastitog sustava naplate unutar aplikacije zbog čega oni neće morati plaćati naknadu Microsoftu.

Osim toga, korisnici će u Windows Storeu moći pronaći i Android aplikacije i koristiti ih na svom računalu.

Upravo su ove razlike upale u oči svima, pa i analitičarima, koji su ovaj Microsoftov potez prozvali direktnom konkurencijom Appleovom načinu poslovanja i njihovom pristupu "ograđenog vrta" u App Storeu. Podsjetimo, korisnici Appleovih uređaja mogu preuzimati aplikacije samo kroz App Store, koji nameće stroga pravila developerima te od njih traži da za naplate unutar aplikacije koriste Appleov sustav koji uzima proviziju i do 30 posto. Upravo je zbog takvog načina poslovanja Apple trenutno na sudu s proizvođačem Fortnitea, koji je želio uvesti vlastiti sustav naplate zbog čega je izbačen iz App Storea.

I na kraju, kako do novih Windows 11? Kako su istaknuli iz Microsofta, dio korisnika koji koriste Windows 10 imat će priliku besplatno prijeći na novi operativni sustav. Ističu kako će prelazak na novi operativni sustav biti izuzetno jednostavan - "kao da ažurirate svoje Windowse". Tko su ti "sretnici" može se provjeriti na službenim stranicama Windowsa, a prelazak će započeti krajem godine i trajati tijekom 2022. godine.

Za sad će ranu verziju Widnows 11, od sljedećeg tjedna, moći koristiti korisnici koji su uključeni u Windows Insider Program i koji će Microsoftu pružati povratnu informaciju i dati priliku da ispegla posljednje probleme prije no što Windowsi dođu do krajnjih kupaca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti