Ljudi s plavim očima možda imaju jednu zanimljivu prednost pred ostalima

Osobe s plavim očima možda imaju evolucijsku prednost za bolji vid pri slabom svjetlu, otkrivajući zamršeni ples između evolucijske genetike i prilagodbe.

Branimir Vorša | 12.02.2024. / 15:22

Plave oči
Plave oči (Foto: Getty Images)

U svijetu u kojem obiluje raznolikost, plave oči oči se ističu kao jedna posebna osobina. Dok se globalno samo jedna od deset osoba može pohvaliti tom upečatljivom nijansom boje očiju, u određenim europskim populacijama prevalencija naglo raste na čka i do tri na svake četiri osobe.

Plave šarenice očiju intrigirale su znanstvenike godinama. Sada, znanstvenici u Velikoj Britaniji sugeriraju da plavooki pojedinci mogu imati malu prednost u uvjetima slabog osvjetljenja.

Antropologinje Kyoko Yamaguchi i Faith Erin Cain sa Sveučilišta John Moores u Liverpoolu provele su preliminarno istraživanje u kojem je sudjelovalo 39 odraslih volontera. Sudionici su bili podvrgnuti kratkom očnom testu pri smanjenoj razini svjetla, otkrivajući intrigantne rezultate.

Oko Znanstvenici koriste oko kao prozor za neinvazivno proučavanje zdravlja jetre

Zanimljivi rezultati istraživanja

Eksperiment je pokazao da osobe s plavim očima mogu razaznati natpise na zidu u znatno slabijim uvjetima osvjetljenja, u usporedbi s osobama sa smeđim očima. Njihovo otkriće podupire teoriju da je gubitak pigmentacije šarenice mogao biti povoljan u određenim populacijama, kako bi se poboljšao vid u okruženjima sa slabim osvjetljenjem.

Međutim, važno je napomenuti preliminarnu prirodu studije i relativno malu veličinu uzorka ispitanih osoba. Ipak, rezultati bacaju svjetlo na evolucijske sile koje sudjeluju u oblikovanju raznolikosti boja očiju.

Boja naših očiju određena je prisutnošću i raspodjelom proteina poput melanina u šarenici. Više razine melanina potamnjuju oči, dok smanjena pigmentacija rezultira plavijom bojom.

Spektar boja kako ga vid različite životinjske vrste VIDEO Sustav kamera koji su razvili britanski znanstvenici otkriva kako životinje zapravo vide svijet oko sebe

Što kaže evolucijska povijest?

Evolucijska povijest sugerira da se genetska mutacija koja je utjecala na razinu melanina u očima dogodila u jednoj jedinki, šireći se kroz generacije i postala uobičajena osobina u cijelom svijetu, no razlozi postojanosti te mutacije su složeni i višestruki. Primjerice, možda je to dovelo do poboljšanog vida u okruženjima sa slabim osvjetljenjem ili je to možda odražavalo trošenje manje resursa (melanina) za razvoj u teškim uvjetima.

U konačnici, navedeno istraživanje naglašava zamršenu međuigru između genetike, okoliša i prirodne selekcije u oblikovanju ljudske raznolikosti. Studija je dostupna za recenziju na repozitoriju bioRxiv.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti