Slušanje glazbe u svijetu je porastu, ali je glazbenoj industriji i dalje izazov borba s nelicenciranim ili piratskim servisima usluživanja glazbe, pokazuju rezultati istraživanja o navikama slušanja glazbe Međunarodne diskografske organizacije IFPI.

"Slušanje glazbe je u porastu, ispitanici obično provode 18 sati tjedno slušajući glazbu, što predstavlja rast od 2,6 sati u odnosu na 2018. godinu", stoji u istraživanju IFPI-a te se dodaje kako je porast u prosjeku 52 trominutne pjesme dnevno.

Među ispitanicima 54 posto njih izrazilo je da glazbu voli ili obožava, a taj je postotak još veći, 63 posto, među ispitanicima u dobi od 16 do 24 godine.

"Starije dobne skupine sve više prihvaćaju usluge glazbenih streaming servisa. Preslušavanje audiozapisa putem streaminga bilježi globalni rast, a 64 % svih ispitanika pristupilo je usluzi streaminga glazbe u proteklih mjesec dana", stoji u istraživanju, a dodaje se kako je to rast od sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

Najveća stopa rasta angažmana pristupanja streaming servisima u posljednjih mjesec dana je u dobnoj skupini od 35 do 64 godine (54 posto), koja bilježi rast od 8 posto u odnosu na 2018. godinu.

Jedan od najvećih problema, ne samo glazbene industrije, i dalje je problem piratizacije sadržaja.

"27 posto svih anketiranih koristilo je nelicencirane metode za slušanje ili pribavljanje glazbe u posljednjih mjesec dana, a 23 posto ispitanih koristilo je ilegalne usluge kopiranja streama", stoji u istraživanju gdje se navodi da je kopiranje glazbenog streama vodeći oblik glazbenog piratstva.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju