Luksuzan i rastrošan život najveće prevarantice Silicijske doline: "Nasljednici Stevea Jobsa" prijeti 20 godina zatvora

Elizabeth Holmes nazivali su nasljednicom Stevea Jobsa, no njezina kompanija u koju su investitori ulupali desetke milijuna dolara bila je utemeljena na prijevari.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.11.2020. / 12:28

Elizabeth Holmes (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Noseći crnu dolčevitu u stilu Stevea Jobsa, s kojim su je uspoređivali i govorili da je njegova nasljednica, Elizabeth Holmes pred medijima i investitorima prikazivala se kao nadolazeća zvijezda tehnološke industrije koja bi u potpunosti mogla promijeniti tržište vrijedno milijarde dolara. Njezina tvrtka Theranos, kako je tvrdila, razvila je revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi koji je bio mnogo jednostavniji (dovoljan je samo mali uzorak krvi iz prsta koji se mogao vaditi i u ljekarnama) i jeftiniji. Također, rezultati analize uzetih uzoraka trebali su biti mnogo brže gotovi u odnosu na trenutačne metode te je, kako je uvjerila javnost i investitore, uz sam kap ili dvije krvi iz prsta, njihov uređaj mogao detektirati različite bolesti, od dijabetesa do tumora.

Ono što je zvučalo predobro da bi bilo istinito te što se čini kao revolucija u analizi krvi i dijagnostici pokazalo se kao laž i potpuna prijevara. Kako je otkrio novinar The Wall Street Journala, Theranos je uzorke analize krvi slao u vanjske laboratorije, a za uzorke koje je analizirao njihov uređaj rezultati su većinom bili netočni. No bilo je to prekasno za brojne investitore koji su svoje milijune uložili u tvrtku, a s tim milijunima Holmes je održavala stil života poput nekakve filmske zvijezde. Letovi privatnim zrakoplovima, skupi automobili, asistenti kompanije čija je uloga bila obavljanje njezina privatnog šopinga, odsjedanje u luksuznim i skupim hotelima - sve to i nije neobično za izvršne direktore tvrtki koje dobro zarađuju, no problem s Holmes je što je ona trošila novac koji je dobila na račun prijevare.

Elizabeth Holmes (Foto: AFP) Jobsova "nasljednica": Najmlađa milijarderka pokazala se kao velika prevarantica

Kada je prijevara otkrivena, protiv Holmes je pokrenuta istraga te bi skupe haljine mogla zamijeniti zatvorskim odijelima jer joj prijeti do 20 godina zatvora.

Ono što je posebno zanimljivo vezano uz suđenje jest što njezini odvjetnici ne žele da se kao dokazni materijal protiv nje koriste i podaci o njezinu luksuznom i rastrošnom životu. Naime, dok tužitelji to žele iskoristiti kako bi dokazali da je prijevarama financirala svoj način života, njezin odvjetnik smatra kako će time stvoriti predrasude porote prema njoj te da će to utjecati na presudu. Kaže kako se takav stil života ne razlikuje od luksuza u kojem uživaju drugi izvršni direktori kompanija te da to nema nikakve veze s činjenicom je li ona kriva ili nije.

S obzirom na to da suđenje Elizabeth Holmes počinje uskoro (početkom ožujka), sigurno ćemo tijekom sljedećih mjeseci čuti dodatne informacije o njoj i Theranosu te ovoj prijevari koja se pokazala kao veliko upozorenje investitorima koji su uložili veliki novac u kompaniju samo na temelju riječi i obećanja, a da se prethodno nisu dovoljno dobro raspitali o tome.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti