Majstori trolanja: Evo što su Kinezi poručili Donaldu Trumpu

Nakon izvještaja o kineskom prisluškivanju iPhonea Donalda Trumpa, Kinezi su mu preporučili prebacivanje na Huawei – koji u SAD-u smatraju nesigurnim telefonom jer se boje kineskog prisluškivanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2018. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovog tjedna američki mediji objavili su "zabrinjavajuće informacije" o kineskom i ruskom prisluškivanju Donalda Trumpa – on, navodi se u članku NYT-a, u komunikaciji koristi osobni i nesigurni iPhone koji je laka meta za strane špijune. Članak se poziva na obavještajne izvještaje u kojima se navodi da, usprkos konstantnim upozorenjima kako bi Trump trebao koristiti samo sigurnu liniju Bijele kuće, on i dalje s prijateljima i suradnicima kontaktira prkeo privatnog telefona te obavještajci vjeruju da su to iskoristili kineski i ruski špijuni koji prisluškuju tu komunikaciju.

Prisluškivanjem Trumpa Kinezi pokušavaju shvatiti način na koji on razmišlja te žele saznati s kim sve komunicira i nadaju se da će moći utjecati na ljude koje američki predsjednik sluša pri donošenju odluka.

Ubrzo nakon objave ovih informacija reagirali su iz Kine – glasnogovornik i zamjenik direktora odjela za informacije ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying spustio je Trumpu i Amerikancima poručivši da, ako su zabrinuti zbog  prisluškivanja predsjedničkog iPhonea, Trump bi se trebao prebaciti na Huawei i koristiti njihove telefone.

Ovo je vrhunsko trolanje Kineza jer, podsjetimo, CIA, FBI i NSA ranije ove godine upozorili su Amerikance na opasnost od korištenja Huaweijevih telefona zbog njihove povezanosti s kineskom vladom. Chunying je odbacio te navode prozvavši ih lažnim vijestima, dodavši da bi oni koji su izmislili ovu priču trebali dobiti Oscara za scenarij.

Na ove je optužbe na svoj način, preko Twittera, reagirao i Trump. Odbacio je sve što je navedeno u ovom "dugom i dosadnom članku" New York Timesa, dodavši da nema vremena ispravljati napisane pogreške.

Izvor: Gizmodo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti