Mali telekomi dali prijedlog koji je razljutio "veliku trojku": To baš i nije pošten model

"Velika trojka" brani se da je uložila velika sredstva u izgradnju mreža.

Hina | 08.09.2023. / 11:44

5G mreža, ilustracija (Foto: Getty Images)

Veliki telekomi moraju otvoriti 5G mreže za konkurenciju, upozorila je skupina manjih kompanija, kritizirajući 'oligopol' tri vodeća operatera.

Neravnoteža na tržištu mobilne telefonije "bode oči", uz dominantnu poziciju Deutsche Telekoma, Vodafona i Telefonice, naglasila je u otvorenom pismu skupina od 24 manje tvrtke.

Njemačka si kao vodeće gospodarstvo ne može dozvoliti da značajan dio procesa digitalizacije prepusti oligopolu tri najveća operatera, rekao je voditelj 1&1 Ralph Dommermuth, jedan od potpisnika pisma.

Da bi se mreža proširila nužan je pošten pristup frekvencijskom spektru koji etablirani pružatelji usluga ne bi trebali blokirati, rekao je Dommermuth.

Mobitel - 2 EK okreće leđa kineskim dobavljačima 5G opreme, a ima i plan kako prisiliti zemlje članice da učine isto

Regulator za mreže sastat će se krajem rujna, a na dnevnom je redu sastanka i obaveza otvaranja mreža 5G za konkurenciju.

Deutsche Telekom, Vodafone i Telefónica (O2) protive se tom prijedlogu.

Glasnogovornik Telefónice rekao je da su za 20-godišnje koncesije izdvojili puno novca i da nisu preuzeli nikakve obaveze, pa ih sada ne mogu jeftino dijeliti.

Nema osnove za takvu vrstu tržišne intervencije, tvrdi.

Glasnogovornik Vodafona poručio je pak da će problem riješiti mehanizam tržišnog natjecanja: Pružatelji usluga mogu koristiti 5G po poštenim cijenama i neki to već rade, rekao je, pozivajući se na sporazum s jednim manjim telekomom.

Glasnogovornica Deutsche Telekoma odbacuje mogućnost dijeljenja frekvencijskog spektra.

Jedan bi trebao raditi, a drugi ubirati plodove njegovog rada? To baš i nije pošten model, rekla je, dodavši da bi pojačana regulativa blokirala ulaganja u proširenje mreža.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti