Masovna obnova u državi: Oko 2300 web-stranica raznih tijela vlasti mora u redizajn

Metodologija će biti ponuđena i realnom sektoru, a telekomunikacijskim operatorima trebala bi biti vodilja da svoje mrežne stranice učine što pristupačnijima.

Martina Čizmić | 27.02.2020. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

HAKOM je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu razvio i objavio "Metodologiju za razvoj pristupačnog sjedišta weba". 

Kako su pojasnili iz HAKOM-a, cilj je Metodologije prenijeti znanje stečeno tijekom istraživanja o konkretnim potrebama korisnika u Hrvatskoj, s obzirom na pristupačnost mrežnih stranica, i načinima implementacije, svima koji žele poboljšati pristupačnost postojećih mrežnih stranica ili razviti nove bez barijera za korisnike. Autori Metodologije su prof. dr. sc. Željka Car, dr. sc. Ivana Rašan, Matea Žilak, mag. ing., i Ana Kešelj, mag. ing.

Posebnost je te Metodologije što je razvijena tijekom višegodišnje suradnje Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju ICT-AAC (FER) i HAKOM-a, a rezultirala je brojnim idejama i inicijativama čiji je cilj bio poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom. Tijekom različitih zajedničkih procesa djelovanja prepoznate su dobrobiti koje mogu proizaći iz postojanja jedinstvenog digitalnog mjesta na kojem se nalaze informacije o ponudama operatora elektroničkih komunikacija za osobe s invaliditetom (OSI), osobe starije životne dobi (seniore) i osobe mlađe životne dobi (mlade).

Kako bi se ideja ostvarila, pokrenut je i ovaj projekt čiji je cilj bio razviti pristupačno mrežno sjedište na kojem se nalaze informacije o specifičnim ponudama operatora elektroničkih komunikacija za navedene tri skupine (OSI, seniori, mladi). Kako bi se zamisao ostvarila, prepoznata je i nužnost povezivanja svih ključnih dionika u tom segmentu te su se kroz projektne aktivnosti povezali predstavnici operatora, predstavnici osoba s invaliditetom, HAKOM i FER. Posebnost metodologije jest što je temeljena na stvarnim potrebama osoba s invaliditetom iz hrvatskih udruga, odnosno izrađena je na temelju istraživanja u koje su bile uključene osobe s invaliditetom.

Metodologija može biti značajna i za oko 2300 raznih tijela vlasti koja do 23. rujna ove godine moraju svoje mrežne stranice učiniti pristupačnima prema Zakonu, a i HAKOM će je koristiti prilikom redizajna svoje mrežne stranice.

Metodologija će biti ponuđena i realnom sektoru, a telekomunikacijskim operatorima trebala bi biti vodilja da svoje mrežne stranice učine što pristupačnijima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti