Mentalni robot terapeut pomaže u borbi s depresijom

Šarmantni robot kao zamjena za pravog, živog terapeuta uz vas će biti od 0 do 24.

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.12.2017. / 17:17

Foto: Woebot

Robot koji "radi" kao mentalni terapeut Woebot putem Facebook Messengera tjedno ima dva milijuna razgovora. Riječ je o chatbotu koji odgovara na pitanja, savjetuje i razgovara sa svakom osobom koja mu se javi.

Woebot bilježi povećanje broja osoba s kojima komunicira o njihovim problemima. Osnivačica robota terapeuta dr. Alison Darey rekla je kako umjetna inteligencija pomaže ljudima da se više otvore i progovore o svojim emocijama.

"Vrijednost Woebota je što se možete riješiti stvari koje vas tište, a da ne brinete o tome što druga osoba misli i nemate strah od osuđivanja. Željeli smo napraviti emotivnu povezanost. Woebot radi sjajan posao za sve ljude koji su pod stresom i loše se osjećaju", istaknula je Darcy.

Woebot je počeo "raditi" u lipnju ove godine, a dizajniran je kako bi oponašao ljudske razgovore i primarno davao savjete, pružio suosjećanje i pomogao u podizanju samopouzdanja korisnika. Dostupan je korisnicima putem Facebook Messengera, uz besplatno razdoblje od dva tjedna, nakon čega se razgovori naplaćuju.

Foto: Woebot

Woebot se ponaša kao osobni terapeut i pomaže ljudima da se nose s mentalnim izazovima, među kojima su depresija i anksioznost. Putem Messengera, Woebot koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje prirodne i personalizirane komunikacije slične ljudskoj te nudi emotivnu podršku korisnicima. Koristi pitanja poput "Kakva je tvoja energija danas?" ili "Kako se osjećaš?", čime ohrabruje korisnike da otvoreno govore o emocijama.

Za razliku od pravog, živog terapeuta, chatbot je dostupan od 0 do 24 sata dnevno na bilo kojem mjestu. Ipak, nisu svi oduševljeni ovim rješenjem. Američko udruženje psihijatara izjavilo je kako privatnost korisnika na ovaj način nije zaštićena. S druge strane, testiranja su pokazala da Woebot uspješno pomaže u liječenju poremećaja raspoloženja, doprinosi smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, a korisnici izjavljuju kako osjećaju da chatbot u potpunosti suosjeća s njima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti