Microsoft ide korak dalje od svih u očuvanju okoliša: Do 2030. godine namjeravaju postati "vodeno pozitivna" kompanija

Microsoft ima novi cilj u borbi za očuvanje okoliša pa tako sad do 2030. godine planiraju uštedjeti oko 5,7 milijardi litara vode godišnje, kako bi postali "vodeno pozitivna" kompanija.

Branimir Vorša | 29.10.2021. / 14:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ususret klimatskom summitu COP26 koji će se uskoro održati u Glasgowu, iz Microsofta su otkrili nekoliko detalja oko svojih planova da svoje podatkovne centre učine što zelenijima.

Otkrili su da im je među ciljevima i smanjenje ukupne količine vode koja se koristi u njihovim podatkovnim centrima za 95 posto do 2024. godine, što je otprilike 5,7 milijardi litara vode na godišnjoj razini.

Slika nije dostupna Microsoft upozorava na opasnosti koje vrebaju na internetu i savjetuje kako se zaštititi

Voda se u Microsoftovim podatkovnim centrima uglavnom koristi za hlađenje servera.

Korporativna potpredsjednica za clouds ops i inovacije u Microsoftu, Noelle Walsh, u objavi na blogu napisala je kako kompanija očekuje da će do 2024. godine implementirati novu tehnologiju hlađenja koja bi mogla u potpunosti eliminirati potrebu za vodenim hlađenjem servera na određenim lokacijama, poput servera u Dublinu, Amsterdamu, Virginiji i Chicagu.

Ista tehnologija mogla bi smanjiti uporabu vode i u određenim pustinjskim podatkovnim centrima, poput Arizone, za zapanjujućih 60 posto.

Iz Microsofta navode kako će postati prvi pružatelj usluga u oblaku koji će koristiti dvofazno hlađenje uranjanjem u tekućinu u određenim proizvodnim uvjetima. Microsoft je proučavao i takozvani "overclocking" te otkrio da tekuće hlađenje može povećati performanse određenog borja čipsetova i do 20 posto.

Slika nije dostupna Nova verzija Windowsa i službeno dostupna korisnicima kao besplatna nadogradnja za Windows 10

To otkriće omogućilo im je i nov potencijal za dizajniranje određenih polica u podatkovnim centrima. Ukratko, novi sustav hlađenja utire put Microsoftu prema zgusnuto nabijenim serverima na istovremeno manjem prostoru.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti