Microsoft upozorava: Kineski hakeri infiltrirali su se u glavne infrastrukturne mreže SAD-a

Ta aktivnost utječe na mreže glavnih infrastrukturnih sektora SAD-a i subjekt koji izvodi napade mogao bi primijeniti iste metode (...) diljem svijeta, dodali su.

Hina | 25.05.2023. / 08:52

Haker
Haker - 3 (Foto: Zimo)

 Hakerska skupina pod pokroviteljstvom kineske države infiltrirala se u glavne infrastrukturne mreže Sjedinjenih Država, rekli su u srijedu Washington, njegovi zapadni saveznici i Microsoft, upozorivši da bi se slične kampanje mogle dogoditi diljem svijeta.

Vlasti zadužene za informatičku sigurnost u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu, upozorile su u zajedničkoj izjavi na "niz aktivnosti" koje se povezuju sa "cyber akterom poznatim i kao Volt Typhoon pod pokroviteljstvom kineske države".

Računalna sigurnost, ilustracija Mislite da ste sigurni? Hakeri iskorištavaju kamere, pametne zvučnike i druge komercijalne uređaje za napade

Ta aktivnost utječe na mreže glavnih infrastrukturnih sektora SAD-a i subjekt koji izvodi napade mogao bi primijeniti iste metode (...) diljem svijeta, dodali su.

Microsoft je u odvojenom priopćenju rekao da je "Volt Typhoon" aktivan od sredine 2021. te da je, među ostalim, ciljao važnu infrastrukturu na otoku Guamu, gdje velika američka vojna baza u Tihom oceanu.

Ta bi kampanja mogla "poremetiti važnu komunikacijsku infrastrukturu između SAD-a i azijskog područja u budućim krizama", upozorio je Microsoft.

Slika nije dostupna Microsoft upozorava: Ruski hakeri pripremaju destruktivnu kampanju usmjerenu na Ukrajinu

Uočeno ponašanje navodi na zaključak da se zlonamjerni akter kani baviti špijunažom i zadržati pristup (infrastrukturi) čim dulje bude moguće a da ostane neprimijećen, dodala je američka tehnološka grupacija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti